Νέα - Ανακοινώσεις

Τα τελευταία νέα μας

Απάντηση στον Δήμαρχο Σητείας Κο Ζερβάκη σχετικά με τις κατηγορίες για την θέση της μείζονος αντιπολίτευσης να καταψηφίσει τον νέο αναπτυξιακό οργανισμό.

Αγαπητοί συνδημότες

Η πορεία μου στα πολιτικά δρώμενα δεν ξεκίνησε χθες. Έχει αφετηρία στο μακρινό 1990 όταν σε ηλικία 40 χρονών έλαβα την τιμή από τους πολίτες της Σητείας να διαχειριστώ θέματα της καθημερινότητας αλλά και να υλοποιήσω το όραμα της τοπικής κοινωνίας με αιχμή τη κατασκευή  του αεροδρομίου κτλ

Έχω μάθει λοιπόν έπειτα από 30 συνεχή χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση να αναγνωρίζω τι μπορεί πράγματι να προσφέρει στον τόπο ως αναπτυξιακό εργαλείο και τι δημιουργείται για να εξυπηρετήσει συμφέροντα ή απώτερους στόχους.

Με έκπληξη στο δημοτικό συμβούλιο ο Δήμαρχος κατηγόρησε την απόφαση της πλειοψηφίας αλλά και σε μετέπειτα συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό της πόλη μας και στον Κύριο Γραμμενίδη, εκτοξεύοντας κατηγορίες ότι επιθυμούμε την περιχαράκωση και απομόνωση της περιοχής μας,  δηλώνοντας ότι ΟΛΟΙ οι δήμοι της Κρήτης εντάχθηκαν στους νέους αναπτυξιακούς οργανισμούς εκτός της Σητείας. Κατάφορο ψέμα! Αρκετοί δήμοι αρνήθηκαν, όπως οι δήμοι Ηρακλείου, Χανίων κλπ αλλά και αρκετοί επιφυλάχθηκαν ώστε να το ερευνήσουν καλύτερα.

Μάλιστα, αρκετοί αυτοδιοικητικοί προβληματίζονται, μεταξύ αυτών και εμείς, κατά πόσο αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία είναι προς θετική κατεύθυνση για την ενίσχυση των δυνατοτήτων των δήμων.

Πάντα πιστεύαμε στην αυτοδιοικητική  αυτοτέλεια και αυτάρκεια των δήμων αλλά η εγκύκλιος αυτή είναι πραγματικά παραχώρηση αρμοδιοτήτων των δημοτικών συμβουλίων σε εταιρίες ιδιωτικού δικαίου με αμφίβολα αποτελέσματα για το συμφέρον τον τοπικών κοινωνιών.

Παρακολουθούμε ένα συνεχή αγώνα της κεντρική διοίκησης και των υπουργείων να ελέγξουν πλήρως τις διαδικασίες των δήμων στερώντας αυτοτέλεια αποφάσεων και έργων.

Ο κος Ζερβάκης αρνείται μέχρι και σήμερα να μας παρουσιάσει ένα πρόγραμμα, μια στοχοθεσία του τι επιδιώκει να υλοποιήσει τα επόμενα δυόμιση χρόνια μέχρι τις επόμενες εκλογές. Απεχθάνεται τον έλεγχο αλλά και την ευθύνη αφού διαρκώς φταίνε κάποιοι άλλοι για τα πάντα.

Μέχρι σήμερα έχουμε δώσει τη συγκατάθεσή μας σε πολλές από τις προτάσεις της Δημοτικής αρχής, αλλά την παραχώρηση της εξουσίας του δημοτικού συμβουλίου και την ανάπτυξη του τόπου μας,  δεν την εκχωρούμε σε τρίτους και μάλιστα μη ελεγχόμενους από τους πολίτες.

Ας αναλογιστεί, όταν ο ίδιος ήταν αντιπολίτευση τις ομόφωνες αποφάσεις που λαμβάναμε και πόσο αυτό το κλίμα σύμπνοιας επέτρεψε να μιλάμε σήμερα για έργα που πραγματικά άφησαν το στίγμα και του υπογράφοντος αλλά και της αντιπολίτευσης τότε.

Τον καλώ να επιστρέψει στο δρόμο της συναίνεσης και της σύμπνοιας γιατί το καλό του τόπου το θέλουμε όλοι και δεν είναι πολιτικά ορθές οι διχαστικές απόψεις που εξέφρασε εναντίον μας.

Προτείνουμε

  • την ενεργή αξιοποίηση του ΟΑΣ με την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του. Αποτελούσε άλλωστε και προεκλογική δέσμευση του Δημάρχου η ενίσχυση του, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει.
  • την ενεργή συνεργασία με όλους τους δήμους του νομού μας, γιατί πράγματι δεν μπορώ να αντιληφθώ τι κοινό συνδέει τη Σητεία με δήμους όπως της Χερσονήσου και του Μινώα Πεδιάδας ο οποίος μάλιστα συμμετέχει και στις δύο αναπτυξιακές που προτείνει η περιφέρεια και άλλοι δήμοι.

Αυτές οι πρακτικές ποτέ δεν μας βρήκαν σύμφωνους διότι πάνω απ όλα είναι το συμφέρον της πόλης και του Δήμου μας.

Θα συνεχίσουμε να ασκούμε δημιουργική αντιπολίτευση με προτάσεις και επιχειρήματα με γνώμονα πάντα το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας και την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου.

Ο επικεφαλής της παράταξης «επιστροφή στο μέλλον»

Νίκος Κουρουπάκης