Νέα - Ανακοινώσεις

Τα τελευταία νέα μας

ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.

Μετράμε τις μέρες που θα επιστρέψουμε στην πραγματικότητα που αφήσαμε στην άκρη πριν ένα χρόνο. Μετράμε τις ώρες που µεσολαβούν μέχρι την επόμενη έστω και μικρή, αναστολή µέτρων. Πόσο όμως η ζωή θα είναι «κανονική»; Πόσο όλα αυτά που γνωρίζαμε θα αλλάξουν ή άλλαξαν και πίσω από το πρόσχημα της πανδημίας δεν το καταλάβαμε ή τουλάχιστον οι αλλαγές δεν έγιναν αισθητές ακόμα; Η καθημερινότητα µας περιορίζεται σε ειδήσεις γύρω από το σύνηθες θέμα, δημιουργώντας την αίσθηση ότι η χώρα βρίσκεται σε παύση. Πλάνη η οποία, είτε καλλιεργήθηκε, είτε επιδιώχθηκε.

Πριν από μερικές ημέρες «άλλαξαν χέρια» οι μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ελλάδα. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Η Ολλανδική εταιρεία που εδώ και μερικά χρόνια έχει αποφασίσει να ταράξει τα νερά του µεγαλοκατασκευαστικού κλάδου, τα κατάφερε «πηδώντας» από τον ένα όμιλο στον άλλο και ανταλλάσσοντας μετοχές σε ένα βράδυ ή περισσότερα, αξιολογώντας τι προσφέρει κάθε φορά σε καλή τιμή η ψωροκώσταινα. «Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε» θα πούνε κάποιοι, δικαίως, αφού δεν µας πέφτει λόγος σε ιδιωτικές επιχειρηματικές ανακατατάξεις. Όταν όμως αυτοί οι δύο όμιλοι είναι συνυφασμένοι µε τα μεγαλύτερα δημόσια έργα στη χώρα θεωρώ ότι πρέπει να µας απασχολήσει. Όχι µε συνοµοσιολογική ματιά αλλά προσπαθώντας να αντιληφθούμε την «επόμενη» µέρα της πανδημίας και να βγάλουμε συμπεράσματα τι µας περιμένει, ή πρέπει να προετοιμαστεί για να αξιοποιηθεί το δυναμικό των νέων μεγάλων ομίλων.

Η πώληση του πακέτου της ΤΕΡΝΑ στον όμιλο Λάτση και η φημολογούμενη είσοδος στο σχήμα της Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη δημιουργεί πρακτικά µια υπερ εταιρεία που διαχειρίζεται αεροδρόμια, ΑΠΕ και κρατάει μεγάλο µέρος του ΑΕΠ της χώρας στα χέρια της.

Καταλαβαίνουμε όλοι τι σημαίνει και για τα επόμενα έργα που πρόκειται να κατασκευαστούν και εδώ φυσικά αρχίζει να πλανάται το άρωμα Κρήτης µε ένα αεροδρόμιο υπό κατασκευή και ένα ΒΟΑΚ να «ετοιμάζεται».

Οι δήμοι από την άλλη όλο αυτό το διάστημα προσπαθούν µε νευρικές κινήσεις, πρόχειρες, να λάβουν θέση στη γραµµή εκκίνησης της «ανάκαμψης» μέσα σε κλίμα συνολικής µη πληροφόρησης. Η διαχείριση της καθημερινότητας έχει γίνει αποκλειστικής απασχόλησης έργο (ή κυβερνητική επιδίωξη) και χάνουμε µε αυτό τον τρόπο την εικόνα του μεγέθους της επικείμενης ανακατάταξης.

 Στο Δήμο Σητείας ασχολούμαστε τα τελευταία χρόνια κατά αποκλειστικότητα µε εκκρεμότητες. Το έργο όμως δεν είναι αντιμετώπιση αυτών, αλλά το όραμα το οποίο όμως απουσιάζει. Οι εταιρείες αποτελούν, ιδιαίτερα στο μέγεθος των παραπάνω, φορείς εγγύησης ποιοτικών κατασκευών των έργων αλλά και υλοποίησης σχεδιασμών. Όταν όμως απουσιάζει το όραμα, το σχέδιο για την επόμενη µέρα, τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

Η επόμενη µέρα ορίζει κανόνες σύμφωνα µε το αγγλοσαξονικό νόμο της αγοράς, first come first serve ( ελεύθ. µτφ: «όποιος πρόλαβε τον Κύριον είδε»). Η Σητεία είναι ουραγός, έχει τεράστιο αναπτυξιακό έλλειμα και το χειρότερο έχει τεράστιο κενό στο όραμα των εντεταλμένων να οραματιστούν. Η επιλογή της αποστασιοποίησης δεν πρέπει να είναι επιλογή των αιρετών ιδιαίτερα των αυτοδιοικητικών καθώς κάθε στιγμή πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να παίρνουμε θέση ή να προσαρμόζουμε τις δράσεις µας. Το αύριο έχει έρθει και είναι ανταγωνιστικό και διεκδικητικό περισσότερο από ποτέ ή προσαρμοζόμαστε ή θα βλέπουμε «το τρένο» να περνάει και εμείς να σχολιάζουμε και να µένουµε στα μικρά και καθημερινά.

Νίκος Κουρουπάκης

Δημοτικός Σύμβουλος

Απάντηση στον Δήμαρχο Σητείας Κο Ζερβάκη σχετικά με τις κατηγορίες για την θέση της μείζονος αντιπολίτευσης να καταψηφίσει τον νέο αναπτυξιακό οργανισμό.

Αγαπητοί συνδημότες

Η πορεία μου στα πολιτικά δρώμενα δεν ξεκίνησε χθες. Έχει αφετηρία στο μακρινό 1990 όταν σε ηλικία 40 χρονών έλαβα την τιμή από τους πολίτες της Σητείας να διαχειριστώ θέματα της καθημερινότητας αλλά και να υλοποιήσω το όραμα της τοπικής κοινωνίας με αιχμή τη κατασκευή  του αεροδρομίου κτλ

Έχω μάθει λοιπόν έπειτα από 30 συνεχή χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση να αναγνωρίζω τι μπορεί πράγματι να προσφέρει στον τόπο ως αναπτυξιακό εργαλείο και τι δημιουργείται για να εξυπηρετήσει συμφέροντα ή απώτερους στόχους.

Με έκπληξη στο δημοτικό συμβούλιο ο Δήμαρχος κατηγόρησε την απόφαση της πλειοψηφίας αλλά και σε μετέπειτα συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό της πόλη μας και στον Κύριο Γραμμενίδη, εκτοξεύοντας κατηγορίες ότι επιθυμούμε την περιχαράκωση και απομόνωση της περιοχής μας,  δηλώνοντας ότι ΟΛΟΙ οι δήμοι της Κρήτης εντάχθηκαν στους νέους αναπτυξιακούς οργανισμούς εκτός της Σητείας. Κατάφορο ψέμα! Αρκετοί δήμοι αρνήθηκαν, όπως οι δήμοι Ηρακλείου, Χανίων κλπ αλλά και αρκετοί επιφυλάχθηκαν ώστε να το ερευνήσουν καλύτερα.

Μάλιστα, αρκετοί αυτοδιοικητικοί προβληματίζονται, μεταξύ αυτών και εμείς, κατά πόσο αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία είναι προς θετική κατεύθυνση για την ενίσχυση των δυνατοτήτων των δήμων.

Πάντα πιστεύαμε στην αυτοδιοικητική  αυτοτέλεια και αυτάρκεια των δήμων αλλά η εγκύκλιος αυτή είναι πραγματικά παραχώρηση αρμοδιοτήτων των δημοτικών συμβουλίων σε εταιρίες ιδιωτικού δικαίου με αμφίβολα αποτελέσματα για το συμφέρον τον τοπικών κοινωνιών.

Παρακολουθούμε ένα συνεχή αγώνα της κεντρική διοίκησης και των υπουργείων να ελέγξουν πλήρως τις διαδικασίες των δήμων στερώντας αυτοτέλεια αποφάσεων και έργων.

Ο κος Ζερβάκης αρνείται μέχρι και σήμερα να μας παρουσιάσει ένα πρόγραμμα, μια στοχοθεσία του τι επιδιώκει να υλοποιήσει τα επόμενα δυόμιση χρόνια μέχρι τις επόμενες εκλογές. Απεχθάνεται τον έλεγχο αλλά και την ευθύνη αφού διαρκώς φταίνε κάποιοι άλλοι για τα πάντα.

Μέχρι σήμερα έχουμε δώσει τη συγκατάθεσή μας σε πολλές από τις προτάσεις της Δημοτικής αρχής, αλλά την παραχώρηση της εξουσίας του δημοτικού συμβουλίου και την ανάπτυξη του τόπου μας,  δεν την εκχωρούμε σε τρίτους και μάλιστα μη ελεγχόμενους από τους πολίτες.

Ας αναλογιστεί, όταν ο ίδιος ήταν αντιπολίτευση τις ομόφωνες αποφάσεις που λαμβάναμε και πόσο αυτό το κλίμα σύμπνοιας επέτρεψε να μιλάμε σήμερα για έργα που πραγματικά άφησαν το στίγμα και του υπογράφοντος αλλά και της αντιπολίτευσης τότε.

Τον καλώ να επιστρέψει στο δρόμο της συναίνεσης και της σύμπνοιας γιατί το καλό του τόπου το θέλουμε όλοι και δεν είναι πολιτικά ορθές οι διχαστικές απόψεις που εξέφρασε εναντίον μας.

Προτείνουμε

 • την ενεργή αξιοποίηση του ΟΑΣ με την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του. Αποτελούσε άλλωστε και προεκλογική δέσμευση του Δημάρχου η ενίσχυση του, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει.
 • την ενεργή συνεργασία με όλους τους δήμους του νομού μας, γιατί πράγματι δεν μπορώ να αντιληφθώ τι κοινό συνδέει τη Σητεία με δήμους όπως της Χερσονήσου και του Μινώα Πεδιάδας ο οποίος μάλιστα συμμετέχει και στις δύο αναπτυξιακές που προτείνει η περιφέρεια και άλλοι δήμοι.

Αυτές οι πρακτικές ποτέ δεν μας βρήκαν σύμφωνους διότι πάνω απ όλα είναι το συμφέρον της πόλης και του Δήμου μας.

Θα συνεχίσουμε να ασκούμε δημιουργική αντιπολίτευση με προτάσεις και επιχειρήματα με γνώμονα πάντα το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας και την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου.

Ο επικεφαλής της παράταξης «επιστροφή στο μέλλον»

Νίκος Κουρουπάκης

Δελτίο τύπου συνδυασμού: ΣΗΤΕΙΑ: Επιστροφή στο Μέλλον

Αγαπητοί φίλοι η νέα χρονιά του 2021 με την έλευσή της Σημειώνει ένα τέλος εποχής και την αυγή μιας νέας όχι μόνο σε επίπεδο κοινωνικό καθώς πρέπει να αναθεωρήσουμε και να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, αλλά και από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης αποχαιρετούμε το ΕΣΠΑ όπως το ξέραμε και καλωσορίζουμε τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 με την έναρξη του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Ως μείζονα αντιπολίτευση του δήμου Σητείας είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε στο δρόμο του ορθολογισμού και των προτάσεων αναδιατάσσοντας την αντιπολιτευτική μας τακτική σύμφωνα με τις ανάγκες αλλά και τις ευκαιρίες της κάθε εποχής. Οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να συνδράμουμε όσο μπορούμε με την εμπειρία μας στα καθημερινά θέματα αλλά και στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό αναπτυξιακών έργων όπως απαιτεί η κάθε εποχή αρκεί και ο Δήμαρχος να δείξει ότι το θέλει.

Αναλύοντας το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» παρ όλο που παρουσιάζει αρκετές ελλείψεις σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες, δίνει την ευκαιρία ωστόσο η τοπική αυτοδιοίκηση να σχεδιάσει και να υλοποιήσει έργα τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα ήταν αρκετά περίπλοκο.

Το  “άγιο δισκοπότηρο” των χρηματοδοτήσεων όμως πλέον γεμίζει γρήγορα διότι οι ανάγκες είναι πολλές από τα 10 χρόνια συνεχούς ύφεσης και πλέον δεν αρκεί η επαφή με την κεντρική διοίκηση αλλά η ταχύτητα και πληρότητα των φακέλων προσδιορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ένταξη ή όχι του έργου σε χρηματοδότηση.

Εφιστούμε λοιπόν την προσοχή στη δημοτική αρχή και στο δήμαρχο προσωπικά ότι ακόμα και αν φαίνεται «μακρινή» η προθεσμία 30/3 του πρώτου μέρους του προγράμματος, στην ουσία είναι πολύ κοντά.

Η Σητεία τα χρόνια που πέρασαν στερήθηκε έργα λόγω κακών χειρισμών και ολιγωρίας της δημοτικής αρχής αλλά και λόγω των εφαρμοζόμενων δημοσιονομικών πολιτικών. Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω ας μας γίνουν τα παθήματα μαθήματα και ας αποφασίσει ο Δήμαρχος επιτέλους να μας παρουσιάσει το όραμα του για τα έργα της νέας περιόδου και τους στόχους του για την ανάπτυξη του τόπου.

Μια επιτροπή παρακολούθησης των διαφόρων προγραμμάτων σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου που θα δώσουν νέα πνοή στα έργα του έχει ανάγκη ο Δήμος.

Ελπίζουμε έστω και τώρα ο Δήμαρχος να ακολουθήσει το δρόμο της λογικής και της σύγκλισης και να μας ενημερώσει για τις προθέσεις του καθώς δεν έχουμε χρόνο για άλλες χαμένες ευκαιρίες.

Για το συνδυασμό

«Σητεία: Επιστροφή στο Μέλλον»

Ο επικεφαλής

Νίκος Κουρουπάκης

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΚΟΠΟΥΜΕΝΟΥ Σ/Ν ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ 4042/2012 ΚΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΗΣ ΤΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ 851/852 Ε.Ε.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΚΟΠΟΥΜΕΝΟΥ Σ/Ν ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ 4042/2012 ΚΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΗΣ ΤΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ 851/852 Ε.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟ 19.11.2020 ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ «ΣΗΤΕΙΑ: Επιστροφή στο μέλλον»

Άρθρο 5
Θέσπιση συστήματος «πληρώνω όσο πετάω»
(παρ. 4 άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/851)
Μετά το άρθρο 1 του ν. 25/1975 (Α’ 74), προστίθεται άρθρο 1α ως εξής:

«Άρθρο 1Α
Θέσπιση συστήματος «πληρώνω όσο πετάω»
Παρατηρήσεις-τροποποιήσεις.
-Για την παρακολούθηση του συστήματος και κατ’ επέκταση τη δίκαιη αντιμετώπιση των εμπλεκομένων, οι όροι πρέπει να καθοριστούν τεκμαρτά σύμφωνα με μελέτες που υπάρχουν ή θα εκπονηθούν έπειτα από σχετική εφαρμογή αλγορίθμων. Για παράδειγμα ένα εστιατόριο με Χ τραπέζια ενδέχεται να παράγει Ψ απόβλητα οργανικά και Ζ ανακυκλώσιμα. Αντίστοιχα ένα ξενοδοχείο με Χ κλίνες και Ψ προσωπικό θα παράγει Ζ απόβλητα κοκ. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί σύστημα ζυγίσεων σε κάθε φυσικό πρόσωπο.

Άρθρο 6
Υποπροϊόντα – Τροποποίηση του άρθρου 12 του ν. 4042/2012 (παρ. 5 άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/851)
Παρατηρήσεις-τροποποιήσεις.
-Τα υποπροϊόντα τα οποία συμμετέχουν στη διαδικασία παραγωγής νέων πρώτων υλών και επανεισέρχονται στην αλυσίδα να έχουν τεκμηριωμένα αγοραστεί από εγχώριες μονάδες ανακύκλωσης, ΚΔΑΥ κλπ.

Άρθρο 7
Αποχαρακτηρισμός αποβλήτων και κατάλογος αποβλήτων – Τροποποίηση του άρθρου 13 του ν. 4042/2012  (παρ. 6 και 7 άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/851)
Παρατηρήσεις-τροποποιήσεις.
-Αποχαρακτηρισμός με συγκεκριμένους όρους ότι δεν δημιουργεί συνθήκες αισχροκέρδειας από εκείνους που παράγουν τα συγκεκριμένα «υποπροϊόντα». Υπάρχει κίνδυνος εκτόξευσης των τιμών αν δεν μπουν όροι που να συνδέουν την τιμή του δευτερογενούς υλικού με την τιμή του πρωτογενούς υλικού.

Άρθρο 8
Διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού – Αντικατάσταση του άρθρου 25 του ν. 4042/2012 (παρ. 8 άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/851)
Παρατηρήσεις-τροποποιήσεις.
-Να δίνεται οι δυνατότητα σε φορείς που διαχειρίζονται απόβλητα να μπορούν να συμμετέχουν σε συλλογικά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης λόγω μεγάλης εμπειρίας σε θέματα διαχείρισης ρευμάτων αποβλήτων χωρίς δικαίωμα ψήφου στην επιλογή εταιρείας είτε συλλογής και μεταφοράς είτε διαχείρισης. Ιδιαίτερα για τα επικίνδυνα απόβλητα η διαχείριση αποβλήτων οφείλει να είναι καθετοποιημένη αφού δεν υφίσταται ο στόχος της ανακύκλωσης ή υφίσταται με συγκεκριμένες

Άρθρο 11
Πρόληψη αποβλήτων
(παρ. 10 άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/851) Δημιουργία ΚΔΕΥ.
Παρατηρήσεις-τροποποιήσεις.
-Να αναγνωρίζονται τα αποτελέσματα των ΚΔΕΥ στο συνολικό στόχο ανακύκλωσης του οικείου Δήμου που υλοποιεί εγκαταστάσεις ΚΔΕΥ. Επίσης να δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας των ΚΔΕΥ έπειτα από σύμβαση του οικείου δήμου με ανάδοχο.

Άρθρο 13
Απόβλητα τροφίμων – Προσθήκη νέου άρθρου 44β στο ν. 4042/2012 (παρ. 10 άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/851) Προστίθεται νέο άρθρο 44β στο ν. 4042/2012 (Α’ 24) ως ακολούθως:
«Άρθρο 44β
Απόβλητα τροφίμων
1. Για την επίτευξη του σκοπού της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων θεσπίζεται ειδικό πρόγραμμα μέτρων πρόληψης της δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων, το οποίο αποτελεί τμήμα του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων. Τα μέτρα που λαμβάνονται πρέπει να:
α) μειώνουν τη δημιουργία αποβλήτων τροφίμων κατά την πρωτογενή παραγωγή, την επεξεργασία και τη μεταποίηση, το λιανικό εμπόριο και άλλες μορφές διανομής τροφίμων, σε εστιατόρια και υπηρεσίες εστίασης και στα νοικοκυριά, καθώς και τις απώλειες τροφίμων κατά μήκος της αλυσίδας παραγωγής και εφοδιασμού μέχρι το 2030…

Παρατηρήσεις-τροποποιήσεις.
-Πρέπει να οριστούν τα κριτήρια διαφοροποίησης των αποβλήτων τροφίμων από τα οργανικά απορρίμματα.
Οργανικά απορρίμματα που οδηγούνται σε διαδικασία παραγωγής ζωοτροφών θα περιλαμβάνονται στους στόχους της ανακύκλωσης και θα προσμετρούνται;

Άρθρο 17
Οικονομικό κίνητρο για χρήση ανακυκλωμένης ύλης (παρ. 10 άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/851)

Προστίθενται τα εξής αγαθά στο μέρος Α του παραρτήματος ΙΙΙ του ν. 2859/2000 (Α’ 248):
Παρατηρήσεις-τροποποιήσεις.
-Πρέπει η χρήση δευτερογενών υλικών που έχουν παραχθεί στην Ελλάδα να είναι κατ αποκλειστικότητα και μόνο σε περίπτωση μη επάρκειας να χρησιμοποιούνται ύλες από το εξωτερικό σύμφωνα με την αρχή της εγγύτητας. Ωστόσο θα πρέπει να οριστεί ενιαία τιμολογιακή πολιτική ώστε να  παταχθούν ενδεχόμενα φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Άρθρο 19
Ανάκτηση αποβλήτων – Τροποποίηση του άρθρου 26 του ν. 4042/2012 (παρ. 11 άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/851)
Παρατηρήσεις-τροποποιήσεις.
-Στο υπόλειμμα του ΚΔΑΥ περιλαμβάνονται υλικά που έχουν συλλεχθεί χωριστά με σκοπό την ανακύκλωση σε ποσοστό τουλάχιστον 4%-6%. Θα πρέπει να προβλέπεται διαδικασία αποτέφρωσης μόνο έπειτα από μηχανική διαλογή (στους χώρους καύσης) και παραγωγή RDF/SRF (Ποιοτικός  ελεγχος για συγκεκριμένη ποιότητα, διαστάσεων τεμαχιδίων κλπ

Άρθρο 20
Αναβάθμιση της χωριστής διαλογής – ανακύκλωσης – Προσθήκη νέου άρθρου 44δ στο ν. 4042/2012
Παρατηρήσεις-τροποποιήσεις.
-Τα περισσότερα ΚΔΑΥ στην Ελλάδα είναι απαρχαιωμένα. Με ευθύνη ποιου θα γίνει η αναβάθμισή τους; Της ΕΕΑΑ, του ανάδοχου λειτουργίας; Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και σε αρκετές ΜΕΑ θα αναβαθμιστούν και αυτές; Η μακρόχρονη αδειοδότηση και ο σχεδιασμός των ΜΕΑ έχει δημιουργήσει τη στρέβλωση ότι πρόκειται να κατασκευαστούν το 2020-2021 ΜΕΑ οι οποίες είναι εκτός των όρων της παρούσας (υπόλειμμα 42% π.χ. για τη ΜΕΑ Σητείας). Τι θα γίνει με αυτά τα εργοστάσια;

Άρθρο 24
(παρ. 13 άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/851)
Κανόνες σχετικά με τον υπολογισμό της επίτευξης των στόχων – Προσθήκη άρθρου 27Β Από την 1η Ιανουαρίου 2027 δύναται να υπολογίζονται τα αστικά βιολογικά απόβλητα που υποβάλλονται σε αερόβια ή αναερόβια επεξεργασία ως ανακυκλωμένα μόνο αν, σύμφωνα με το άρθρο 42, έχουν συλλεχθεί χωριστά ή έχουν διαχωριστεί στην πηγή.

Παρατηρήσεις-τροποποιήσεις.
-Αυτό θίγει ιδιαίτερα τις ΜΕΑ αφού η κομποστοποίηση διενεργείται έπειτα από μηχανική διαλογή. Ποιος είναι λοιπόν ο λόγος εγκατάστασης συστημάτων κομποστοποίησης μετά από μηχανική διαλογή αν δεν αναγνωρίζεται σαν ανακυκλωμένο το υλικό που παράγεται; Επομένως οι υφιστάμενες ΜΕΑ θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα συμβατότητας με αυτό το σχέδιο νόμου.

Άρθρο 31
Δημιουργία Δικτύου Μονάδων Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων Προστίθεται άρθρο 44στ στον ν. 4042/2012 (Α΄24) ως ακολούθως:
Δημιουργία Δικτύου Μονάδων Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων
1. Οι διαδικασίες εκπόνησης ή ανάθεσης μελετών και παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών υπηρεσιών, όπως και χωροθέτησης, δημοπράτησης, κατασκευής και λειτουργίας των μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων, καθώς και ο συντονισμός και η εποπτεία υλοποίησης αυτών υπάγονται στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η χωροθέτηση των εν λόγω μονάδων γίνεται σύμφωνα με τις προβλέψεις και τα σχετικά κριτήρια χωροθέτησης του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (Ε.Σ.Δ.Α.) που εγκρίθηκε με την με αρ. 39/31.08.2020 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (Α’ 185) και σύμφωνα με τον ν. 4014/2011 (Α’ 209).
Παρατηρήσεις-τροποποιήσεις.
-Θίγεται ιδιαίτερα η τοπική αυτοδιοίκηση αφού δεν θα έχει λόγο στη χωροθέτηση, στη δυναμικότητα και στον τρόπο λειτουργίας των μονάδων αυτών.

Άρθρο 32
Τέλος ταφής – Αντικατάσταση του άρθρου 43 του ν. 4042/2012
1. Από την 1η Ιανουαρίου 2021 το σύνολο των αποβλήτων που διατίθενται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) επιβαρύνεται με τέλος ταφής. Υπόχρεοι καταβολής του τέλους ταφής είναι οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) και οι Oργανισμοί Tοπικής Aυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α΄ βαθμού ή τα νομικά πρόσωπα που ανήκουν στους ΟΤΑ και ασκούν τις αρμοδιότητες ΦΟΔΣΑ του άρθρου 227 του ν. 4555/2018 (Α΄ 133) καθώς και νομικά πρόσωπα τα οποία λειτουργούν Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ).
3. Ειδικότερα για τα απόβλητα που προκύπτουν από την επεξεργασία των χωριστά συλλεγέντων αποβλήτων, από τα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), τις μονάδες Επεξεργασίας Βιολογικών Αποβλήτων (ΜΕΒΑ) ή τις μονάδες Μηχανικής και Βιολογικής επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ) με τους ακόλουθους κωδικούς του ΕΚΑ: 19 12
12 [άλλα απόβλητα (συμπεριλαμβανομένων των μειγμάτων υλικών) από τη μηχανική κατεργασία αποβλήτων, εκτός εκείνων που αναφέρονται στο 19 12 11], 19 12 10 [καύσιμα απόβλητα (καύσιμα προερχόμενα από απορρίμματα)], 19 05 (απόβλητα από την αερόβια επεξεργασία στερεών αποβλήτων), 19 06 04 (προϊόντα ζύμωσης από την αναερόβια επεξεργασία αστικών αποβλήτων), 19 06 06 (προϊόντα ζύμωσης από την αναερόβια επεξεργασία ζωικών και φυτικών αποβλήτων) και 19 06 99 (απόβλητα μη προδιαγραφόμενα άλλως), που διατίθενται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ), το τέλος ταφής ορίζεται σε πέντε (5) ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και αυξάνεται ετησίως κατά πέντε (5) ευρώ ανά τόνο και έως την τιμή των τριάντα πέντε (35) ευρώ ανά τόνο, η οποία και παραμένει σταθερή για τα επόμενα έτη.
Παρατηρήσεις-τροποποιήσεις.
-Πρέπει να οριστεί ελάχιστα αποδεκτό ποσοστό που θα οδηγείται σε ταφή. Δεν μπορεί το 100% των απορριμμάτων να διαχειρίζονται. Επίσης τα επικίνδυνα απόβλητα τα οποία δεν επιδέχονται περεταίρω διαχείριση ή αξιοποίηση θα επιβαρύνονται με τέλος ταφής;

9. Για την καταβολή του τέλους ταφής της παρ. 1 ευθύνονται αλληλεγγύως και εις ολόκληρον τα εκτελεστικά και μη εκτελεστικά μέλη των διοικητικών συμβουλίων των υπόχρεων της παρ.1 και, στις περιπτώσεις Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού που ασκούν αρμοδιότητες ΦΟΔΣΑ, σύμφωνα με το άρθρο 227 του ν. 4555/2018, η Οικονομική Επιτροπή και ο Δήμαρχος.
Παρατηρήσεις-τροποποιήσεις.
Εφ όσον οι ΟΤΑ Α΄ βαθμού δεν συμμετέχουν στην διαδικασία σχεδιασμού, εγκατάστασης και λειτουργίας γιατί να έχουν την ευθύνη καταβολής του τέλους ταφής;

Άρθρο 34
Έλεγχος επικίνδυνων αποβλήτων – Προσθήκη νέου άρθρου 16Α στον ν. 4042/2012

1. Η παραγωγή και η διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων (ιδίως η συλλογή, η μεταφορά,  η αποθήκευση, η επεξεργασία τους και η ασφαλής τελική διάθεση τους) διεξάγονται σε συνθήκες που παρέχουν προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας κατά το άρθρο 14, συμπεριλαμβανομένης δράσης που να διασφαλίζει την ιχνηλασιμότητα, από την παραγωγή έως τον τελικό προορισμό, καθώς και τον έλεγχο των επικίνδυνων αποβλήτων, σύμφωνα με τα άρθρα 34 και 35.
Παρατηρήσεις-τροποποιήσεις.
-ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ. ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ
ΤΗΣ ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ
-ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ «έως τον τελικό προορισμό». ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Ο ΧΥΤΑ ΓΙΑ
ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ;
-ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΕΦΡΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΑ;
-ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΤΗΡΗΘΕΙ Η ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΕΩΣ ΤΟ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΌ ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΣΗ ΩΡΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΣΤΟΝ ΚΛΙΒΑΝΟ ΑΡΑ
ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΑ ΤΕΦΡΑ ΕΧΕΙ ΕΞΑΧΘΕΙ ΟΤΑΝ ΓΕΜΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΑΚΟΣ ΤΕΦΡΑΣ ΚΛΙΒΑΝΟΥ.
-ΓΙΑ ΔΕ ΤΗΝ ΙΠΤΑΜΕΝΗ ΤΕΦΡΑ ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ …..

Άρθρο 51
Συνέπειες μη συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία – Τροποποίηση του άρθρου 44 του ν. 4042/2012
Αριθμείται ως παρ. 1 η μόνη παράγραφος και τροποποιείται, προστίθενται νέες παρ. 2 και 3 στο άρθρο 44 του ν. 4042/2012 (Α’ 24) και το άρθρο διαμορφώνεται ως ακολούθως:
«Άρθρο 44
Συνέπειες μη συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία
1. Τα ποσά που καταλογίζονται στην Ελληνική Δημοκρατία από 1ης.7.2022 ως χρηματικά πρόστιμα λόγω παραβιάσεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα απόβλητα και την επεξεργασία των αστικών λυμάτων και που απορρέουν από πράξεις ή παραλείψεις φυσικών ή νομικών προσώπων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) ή νομικών προσώπων των Ο.Τ.Α. ή λοιπών οργανισμών ή επιχειρήσεων για τη διαχείριση των αποβλήτων και την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, επιβάλλονται ως χρηματικά πρόστιμα στα πρόσωπα αυτά.
Στην περίπτωση των Ο.Τ.Α., τα οφειλόμενα ποσά παρακρατούνται κατά τη διαδικασία  κατανομής των κεντρικών αυτοτελών πόρων στους Ο.Τ.Α.. Το ύψος του παρακρατούμενου ποσού από τους ανωτέρω πόρους αντιστοιχεί στο επιβληθέν πρόστιμο λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον καθορισμό του.
2. Στην περίπτωση πράξεων ή παραλείψεων επιχειρήσεων για τη διαχείριση των επικίνδυνων «ιστορικών» αποβλήτων τα οφειλόμενα ποσά επιμερίζονται στους υπαίτιους στη βάση των ποσοτήτων επικινδύνων αποβλήτων (ιστορικά απόβλητα) των οποίων η διαχείριση δεν έχει ευθυγραμμιστεί με τη νομοθεσία της Ε.Ε. και την εθνική νομοθεσία. Με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιβάλλονται ως πρόστιμα τα καταλογιζόμενα ποσά στις επιχειρήσεις του πρώτου εδαφίου, τα οποία εισπράττονται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε – ν.δ 356/1974, Α’ 90) και βεβαιώνονται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. στον κωδικό αριθμό εσόδων (ΚΑΕ) προϋπολογισμού 3739.
Παρατηρήσεις-τροποποιήσεις.
-Ποιος θα είναι ο αρμόδιος ελεγκτικός μηχανισμός ο οποίος θα ελέγχει την ευθυγράμμιση των
υγειονομικών μονάδων με την κείμενη νομοθεσία; Υπήρχε αναφορά και σε παλαιότερες νομοθεσίες
αλλά ουδέποτε ελέγχθηκε ή τηρήθηκε.

Άρθρο 53
Αρμοδιότητες ΦΟΔΣΑ και Ο.Τ.Α. – Τροποποίηση άρθρων 227 και 228 του ν. 4555/2018
2. Οι Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, με την επιφύλαξη του οικείου ΠΕΣΔΑ και σύμφωνα με το οικείο ΤΣΔΑ,
μπορεί να προβαίνουν:
α. στην κατασκευή και λειτουργία Πράσινων Σημείων,
β. στην υλοποίηση και λειτουργία ΚΔΑΥ μέχρι και Β΄ κατηγορίας του ν. 4014/2011 (Α’ 209),
γ. στην υλοποίηση και λειτουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης Αποβλήτων ΣΜΑ μέχρι και Β κατηγορίας του ν. 4014/2011,
δ. στην κατασκευή και λειτουργία Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων μέχρι και Β κατηγορίας του ν. 4014/2011.».
Παρατηρήσεις-τροποποιήσεις.
-Οι δήμοι να μπορούν να κατασκευάζουν μονάδες ΚΔΑΥ και βιοαποβλήτων χρησιμοποιώντας προγράμματα ΣΔΙΤ.
5. προγράμματα καταβολής εγγύησης-επιστροφής και άλλα μέτρα που ενθαρρύνουν την αποτελεσματική συλλογή χρησιμοποιημένων προϊόντων και υλικών…
Παρατηρήσεις-τροποποιήσεις.
-Θα πρέπει να οριστεί ποια υλικά περιλαμβάνονται σε σύστημα εγγυοδοσίας και επαναχρησιμοποίησης στην αρχική τους μορφή και ποια υλικά περιλαμβάνονται στο σύστημα εγγυοδοσίας προς ανακύκλωση και επανεισρροή στην εφοδιαστική αλυσίδα. Για παράδειγμα στη πρώτη κατηγορία  εντάσσονται οι γυάλινες και μεταλλικές συσκευασίες π.χ. φιάλες αναψυκτικών, μπύρας κλπ ενώ στη δεύτερη εντάσσονται οι συσκευασίες pet και hdpe οι οποίες όμως θα ανακυκλωθούν και θα προστεθούν σε ποσοστό 30% σε παρθένο υλικό για την κατασκευή των ίδιων αντικειμένων χρήσης; Για τη δεύτερη κατηγορία πρέπει να υπάρξει σύστημα εποπτείας τιμών ώστε να μην «ξεφύγει» η τιμή των δευτερογενών υλικών ή να μην πέσει πολύ διότι και οι δύο περιπτώσεις θα δημιουργήσουν στρεβλώσεις

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

• Σε περιπτώσεις που δεν απαιτούνται ιδιαίτερες τεχνικές προδιαγραφές στη παραγωγή πλαστικών να προωθείται η χρήση 100% ανακυκλωμένου πλαστικού. Για παράδειγμα οι σάκοι των απορριμμάτων θα μπορούσαν να κατασκευάζονται από 100% δευτερογενές ανακυκλωμένο πλαστικό ή οι κάδοι των απορριμμάτων. Θα μπορούσαν οι ΟΤΑ Α βαθμού στους διαγωνισμούς προμήθειας των συγκεκριμένων προϊόντων να ζητούν να αποτελούνται από υψηλότερο ποσοστό δευτερογενούς υλικού αποδεδειγμένα.
• Οι συνεργασίες με ανεξάρτητους και εξωτερικούς φορείς διαχείρισης αποβλήτων. Ιδιαίτερα σε περίπτωση των προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων θα μπορεί ο οικείος δήμος να συνάπτει σύμφωνα συνεργασίας με υφιστάμενες μονάδες κομποστοποίησης, αναερόβιας χώνευσης και παραγωγής ζωοτροφών εφ όσον οι δυναμικότητες και ο τρόπος λειτουργίας καλύπτει τις ανάγκες αυτές.
• Οργάνωση και λειτουργία ανεξάρτητου συστήματος διαχείρισης οργανικών αποβλήτων στα πρότυπα των ΣΕΔ αλλά με διευρυμένες αρμοδιότητες διαχείρισης και πρόβλεψη κατασκευής μονάδων εκμετάλλευσης παραγόμενων προϊόντων π.χ. Κομπόστ, βιοαέριο, ζωοτροφές.
• Ένταξη των ενδιάμεσων μονάδων μεταποίησης δευτερογενών ανακυκλωμένων υλικών στο σύστημα της ανακύκλωσης και της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού με δυνατότητα συμμετοχής σε ΣΣΕΔ. Οι γνώση και η εμπειρία που υπάρχει σε τέτοιες μονάδες διαχείρισης είναι πολύτιμη.
• Πρόγραμμα ανακατασκευής παλαιών απορριμματοφόρων των ΟΤΑ με σκοπό να περιοριστεί η δαπάνη αγοράς νέων όπου είναι εφικτό. Δυνατότητα εποχιακής μίσθωσης απορριμματοφόρων για τις έκτακτες ανάγκες των Δήμων καθώς και κινητών πράσινων σημείων.
• Αυστηρή εφαρμογή του γραμμικού μοντέλου στα επικίνδυνα απόβλητα είτε υγειονομικά είτε από άλλες χρήσεις και δυνατότητα αποχαρακτηρισμού της επικινδυνότητας μετά από επεξεργασία και εξυγίανση κυρίως στις ρυπασμένες συσκευασίες.

Για το συνδυασμό: Νίκος Κουρουπάκης
Επικεφαλής παράταξης «Σητεία:Επιστροφή στο μέλλον».

Τοποθέτηση επι της σκοπούμενης απόφασης του ΕΣΔΑΚ 14.10.2020 σχετικά με την έγκριση της μελέτης και των τευχών δημοπράτησης του έργου: «Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Σητείας»

Μετά από πολύ κόπο και 3 ημέρες πριν την συνεδρίαση της ε.ε. του ΕΣΔΑΚ σχετικά με την έγκριση δημοπράτησης του έργου, η αρμόδια αντιδήμαρχος μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες κατάφερε να βρει τη σωστή μελέτη να μας κοινοποιήσει.

Με έκπληξη διαπίστωσα τουλάχιστον από την τεχνική περιγραφή και την έκθεση του ΥΜΕΠΕΡΑΑ ότι το έργο «κουτσουρεύτηκε» στο τελικό του προϋπολογισμό ενώ το δ.σ. το 2012 είχε εγκρίνει κάτι άλλο. Αν παραβλέψουμε το γεγονός ότι η νέα άποψη του δημοτικού συμβουλίου δεν ήταν απαραίτητη, πρόκειται στην ουσία για άλλο έργο. Χαρακτηριστικό όλων αυτών καθώς και της προχειρότητας του σχεδιασμού είναι ότι η μελέτη προβλέπει υπόλειμμα του εργοστασίου για τον ΧΥΤΥ 36% αλλά ο Εθνικός σχεδιασμός σήμερα για τους ΧΥΤΥ προβλέπει υπόλειμμα 30% και για το 2030 10%. Οτιδήποτε ξεφεύγει από αυτό θα επιβαρύνεται με τέλος ταφής.

Είναι από την τεχνική περιγραφή σαφές ότι κανένας δεν περιμένει να δει τα αποτελέσματα του Εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων όπως ψηφίστηκαν πριν ένα μήνα. Εκτός εάν μας πείτε ότι σε 5 χρόνια το εργοστάσιο θα αλλάξει εκ νέου; Σίγουρα όχι! Έτσι λοιπόν το πλεονάζον ποσοστό μοιραία οδηγείται σε καύση διότι οι στόχοι είναι αμείλικτοι. Και αν πάει το 20% της διαφοράς στη καύση γιατί δεν τα στέλνουμε όλα να ξεμπερδεύουμε;

Η νέα μονάδα αυτή έχει και πολλά άλλα μειονεκτήματα. Δεν υιοθετείται χωριστή γραμμή για τα ανακυκλώσιμα υλικά του μπλε κάδου τα οποία θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν μέχρι το  Ηράκλειο με έξοδα των δημοτών χωρίς κανένα κέρδος για τον Δήμο ενώ προβλέπεται γραμμή για ανακυκλώσιμα του κάδου των σύμμεικτων απορριμμάτων.

Επίσης μαζί με το τέλος το ταφής τα έξοδα λειτουργίας θα ξεπεράσουν τα 1,2 εκατομμύρια € ετησίως. Ποιος θα πληρώσει; Γιατί μειώθηκε ο προϋπολογισμός του έργου; Κε Πατεράκη ήσασταν αντιπρόεδρος του ΕΣΔΑΚ δεν σας ενδιέφερε ένα έργο σωστό και λειτουργικό για την πόλη σας;

Κε Ζερβάκη ζητούμε σύμφωνα με την αρμοδιότητά σας ως μέλος της ε.ε του ΕΣΔΑΚ να μας απαντήσετε γιατί κόπηκε ο προϋπολογισμός του έργου; Γιατί δεν προβλέφθηκε μια γραμμή ΚΔΑΥ όπως γίνεται σε όλες τις ΜΕΑ; Π.χ. Αμάρι; Και γιατί επιλέχθηκε η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ μέθοδος κομποστοποίησης αφού μόνο μια εταιρία μπορεί να προσφέρει την εν λόγω τεχνολογία; Εδώ το φάντασμα του διαγωνισμού των led επανέρχεται…

Με εκτίμηση

Νίκος Κουρουπάκης

Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης

Απάντηση Δημάρχου Σητείας κου Ζερβάκη Γιώργου στις 19/08/2020 στην επιστολή του επικεφαλής κου Κουρουπάκη

Ο νέος εθνικός σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων είναι σε διαδικασία διαβούλευσης από 6 έως 21 Αυγούστου 2020.

Η αλήθεια είναι ότι η διαβούλευση για ένα τόσο σημαντικό θέμα στην καρδιά του καλοκαιριού και για τόσο λίγο χρονικό διάστημα δεν δημιουργεί και τις  καλύτερες προϋποθέσεις για ένα σημαντικό διάλογο από παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς. Παρά ταύτα γίνεται προσπάθεια τόσο σε επίπεδο ΚΕΔΕ   όσο και σε επίπεδο ΦοΔΣΑ για παράταση του συγκεκριμένου χρόνου και   δυνατότητα εκτενέστερης διαβούλευσης.

Σε γενικές γραμμές πάντως, το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου χαρακτηρίζεται  από   πολλά θετικά σημεία. Οι στόχοι για ταφή του 10% των απορριμμάτων μέχρι το 2030, η παύση της ανεξέλεγκτης διάθεσής τους, η αποκατάσταση των χωματερών, η αύξηση της ανακύκλωσης και η ξεχωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των υποδομών, δίδουν τις κατευθύνσεις για να μπορέσουμε να συγκλίνουμε με τις Ευρωπαϊκές επιταγές.

Η αύξηση της ενεργειακής αξιοποίησης των υπολειμμάτων με μονάδες   παραγωγής  ενέργειας είναι ένα από  τα  καινούργια θέματα πού εισάγονται με   το παρόν νομοσχέδιο, καθώς και η επέκταση της διευρυμένης ευθύνης των   παραγωγών σε νέες κατηγορίες προϊόντων (έπιπλα, στρώματα, απόβλητα φωτοβολταϊκών και ηλιακών πάρκων).

Προϋπόθεση βέβαια για να υλοποιηθούν όλα αυτά και να επιτευχθούν οι στόχοι της κυκλικής οικονομίας, είναι η προτροπή για δημιουργία λιγότερων αποβλήτων, η ενίσχυση της διαλογής στην πηγή, η προώθηση και επαναχρησιμοποίηση, η δημιουργία μιας εύρυθμης αγοράς δευτερογενών υλικών και η παραγωγή δευτερογενών καυσίμων από τα υπολείμματα ΜΕΑ.

Για να διασφαλιστούν τα παραπάνω υιοθετούνται οι ακόλουθοι τρόποι: Πληρώνω όσο πετάω, η   διευρυμένη ευθύνη των παραγωγών αποβλήτων στην αρχή του “ο ρυπαίνων πληρώνει”,  η  υπεύθυνη διαχείριση των αποβλήτων των τουριστικών ροών και το σπουδαιότερο η συνεχής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση.

Στόχος και προσπάθεια όλων είναι να πείσουμε τους συνδημότες μας ότι όσο σύγχρονα και ολοκληρωμένα να είναι τα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων, η προσπάθεια όλων πρέπει να εστιάζεται στην παραγωγή λιγότερων απορριμμάτων.

Ο σχεδιασμός για τέσσερα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας σε όλη την επικράτεια, δεν αφήνει περιθώρια για σκέψεις μετατροπής του εργοστασίου   που πρόκειται  να κατασκευαστεί στη Σητεία, πρώτον γιατί δεν έχει προβλεφθεί στον αρχικό σχεδιασμό και δεύτερον γιατί η περιοχή δεν έχει πλησίον τις εγκαταστάσεις εκείνες που θα χρησιμοποιήσουν το υπόλειμμα SRF ως υλικό καύσης. Είναι αρκετά θετικό το γεγονός ότι ο σχεδιασμός δίνει την   πρωτοβουλία στους ΦοΔΣΑ να επιλέγουν, σύμφωνα με τον περιφερειακό σχεδιασμό, τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων. Η αναβάθμιση των ΦοΔΣΑ, η  συνεργασία με την περιφέρεια, και η τεχνική τους επάρκεια,  είναι   το   ζητούμενο και δίνει δηλαδή τη δυνατότητα στους δήμους, μιας και οι δήμοι είναι αυτοί που απαρτίζουν τους ΦοΔΣΑ, να δημιουργήσουν τις καλύτερες εκείνες συνθήκες για την εφαρμογή των νέων διατάξεων του Εθνικού σχεδιασμού.

Το ότι δημιουργείται ένα εργοστάσιο στο Δήμο μας λύνει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων για τα επόμενα τουλάχιστον 20 χρόνια, εξοικονομούνται χρήματα και χρόνος με τη χωροθέτηση στην περιοχή μας και   δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία, κάτι το οποίο είναι και το ζητούμενο για τις επόμενες δεκαετίες.

Ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία και τους προβληματισμούς σας και θα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και ενημέρωση.

     Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΕΡΒΑΚΗΣ

ΕΣΔΑ

Επιστολή στις 14/08/2020 προς το Δήμαρχο Σητείας κο Ζερβάκη σχετικά με το νέο Εθνικό Σχεδιασμό για τα απόβλητα

Κύριε  Δήμαρχε,

Στις 7/8/2020 τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ο νέος εθνικός σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων. Σύμφωνα με το περιεχόμενο του στους ΟΤΑ πέφτει πάλι το βάρος για την εφαρμογή των νέων διατάξεων του εθνικού σχεδιασμού.

Με δεδομένο το μικρό χρονικό διάστημα της διαβούλευσης όπως αυτό ορίζεται έως την 21/8/2020, θεωρούμε τουλάχιστον απαραίτητο  να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση του Δημοτικού συμβουλίου :

 • στα σημεία τα οποία φέρουν οι Δήμοι το βάρος ελέγχων διαχείρισης κλπ
 • να αξιολογηθούν και να γίνουν οι σχετικές προτάσεις προς το Υπουργείο
 • οι οικονομικές υποχρεώσεις του δήμου και κατ επέκταση των δημοτών σχετικά με την οικονομική επιβάρυνση των νέων συστημάτων διαχείρισης.

Πράγματι είναι απορίας άξιο εν μέσω Αυγούστου και καλοκαιρινής ραστώνης το υπουργείο να θέτει προς διαβούλευση τόσο σημαντικά ζητήματα. Θεωρούμε απαραίτητη την ενημέρωση του σώματος και να ορίσετε τους τρόπους σύμφωνα με τους οποίους δεν θα καταστούν για άλλη μια φορά οι δήμοι και κατ επέκταση οι δημότες υπόχρεοι αυθαίρετων πρακτικών. Στο νέο εθνικό σχεδιασμό γίνεται ανοιχτή πλέον πρόταση για δημιουργία μονάδων αποτέφρωσης απορριμμάτων. Μάλιστα προβλέπει και μια εξ αυτών στη Κρήτη (το έθεσε και στην παρουσίαση του σχεδιασμού στη Κρήτη ο γ.γ. Κο Γραφάκος).

Με δεδομένο το στοιχείο αυτό καθώς και την διάθεση του υπουργείου να επιβάλει θερμική επεξεργασία των υπολειμμάτων των εργοστασίων απορριμμάτων και έχοντας υπ όψη το προς  κατασκευή εργοστάσιο στη περιοχή μας υπάρχει πιθανότητα να εφαρμοστεί η καύση υπολειμμάτων και σ’ αυτό το εργοστάσιο;

Πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα και ζητάμε ενημέρωση σχετικά με τη θέση την οποία θα πάρει ο Δήμος σχετικά με αυτές τις προτάσεις

 

Με εκτίμηση

 

Νίκος Κουρουπάκης

Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης

Περιφερειακός σχεδιασμος

Οι ενεργειακές κοινότητες και η κοινωνική διαχείριση των ενεργειακών αναγκών της Σητείας

Μια προσπάθεια ζήμωσης χωρίς πολιτικό χρώμα και κατεύθυνση

Τα κτήρια καταναλώνουν σημαντικά ποσά ενέργειας και εκλύουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα ενός αερίου το οποίο συμβάλλει σημαντικά στη κλιματική αλλαγή. Σήμερα τα κτίρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) καταναλώνουν περίπου το 40% της συνολικά καταναλισκόμενης ενέργειας ενώ η υπόλοιπη καταναλώνεται στη βιομηχανία, τη γεωργία και τις μεταφορές.

Τα κτήρια χρησιμοποιούν ενέργεια για το φωτισμό, τη λειτουργία ηλεκτρικών συσκευών, τη παραγωγή θερμού νερού καθώς και για τη θέρμανση και ψύξη των χώρων τους. Δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κτιρίων στη χώρα μας (τα οποία έχουν κατασκευασθεί πριν το 2010) έχουν ελλιπή θερμική μόνωση, η συνολική ενεργειακή κατανάλωση τους είναι αρκετά υψηλή συγκρινόμενη με τις ήπιες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν.

Όπως είναι γνωστό η καύση ορυκτών καυσίμων συμβάλλει στην έκλυση θερμοκηπιακών αερίων στην ατμόσφαιρα και στην επίταση της κλιματικής αλλαγής. Συνεπώς ή άμβλυνση των επιπτώσεων τους σε αυτή λόγω της κατανάλωσης ενέργειας στα κτίρια, επιβάλλει τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και την αντικατάσταση τους με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Οι ΑΠΕ που χρησιμοποιούνται στα κτίρια για τη παραγωγή ηλεκτρισμού, θερμότητας και ψύξης είναι:

Α) Ηλιακή θερμική ενέργεια για τη παραγωγή θερμού νερού (με ηλιακούς θερμοσίφωνες),

Β) Ηλιακή ενέργεια για τη παραγωγή ηλεκτρισμού (με φωτοβολταϊκά πλαίσια),

Γ) Στερεά βιομάζα όπως ξύλο και διάφορα προϊόντα του για τη παραγωγή θερμότητας (με τζάκια και σόμπες),

Δ) Συστήματα τηλεθέρμανσης με τη χρήση καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα (όπως βιομάζας και θερμότητας παραχθείσης από αντλίες θερμότητας),

Ε) Γεωθερμικές αντλίες θερμότητας ή άλλου τύπου αντλίες θερμότητας υψηλής απόδοσης , και

Στ) Συστήματα συμπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρισμού υψηλής απόδοσης με τη χρήση καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα (τα οποία χρησιμοποιούνται μόνο σε μεγάλα κτίρια)

Οι περισσότερες τεχνολογίες ΑΠΕ που χρησιμοποιούνται στα κτίρια σχετίζονται με τη παραγωγή θερμότητας, η κατανάλωση της οποίας στα Ελληνικά κτίρια είναι υψηλή (περίπου τα δύο τρίτα της συνολικά καταναλισκόμενης ενέργειας στις κατοικίες είναι θερμότητα). Λόγω των διαφόρων τεχνολογικών καινοτομιών και βελτιώσεων τα τελευταία χρόνια οι τεχνολογίες των ΑΠΕ που χρησιμοποιούνται σήμερα στα κτίρια είναι πλέον ώριμες, αξιόπιστες και οικονομικές. Για το λόγο αυτό δεν χρειάζεται η επιδότηση τους από τη πολιτεία για την εφαρμογή τους σε διάφορα κτίρια. Η πολιτική της Ε.Ε. όσον αφορά τη χρήση ενέργειας στα κτίρια στοχεύει:

Α) Στην αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας τους,

Β) Στη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και την αύξηση της χρήσης ΑΠΕ, και

Γ) Στη μείωση των εκπομπών τους σε ανθρακούχα αέρια (CO2) για το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Για το λόγο αυτό η Ε.Ε. έχει εκδώσει δύο οδηγίες [τις 2010/31/EU και 2018/844/EU] μέσω των οποίων προωθεί τη κατασκευή νέων κτιρίων καθώς και την ενεργειακή αναβάθμιση των υπαρχόντων ούτως ώστε να έχουν σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση (Nearly Zero Energy Buildings). Σύμφωνα με τις δύο προαναφερθείσες οδηγίες όλα τα νέα δημόσια κτίρια που θα κατασκευάζονται μετά την 31/12/2018 και όλα τα ιδιωτικά κτίρια που θα κατασκευάζονται μετά την 31/12/2020 θα πρέπει να είναι κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Ταυτόχρονα θα πρέπει σταδιακά να αναβαθμίζονται ενεργειακά και τα ήδη υφιστάμενα κτίρια.

Ένας άλλος τύπος κτιρίων τα οποία συμβάλλουν στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής είναι τα κτίρια μηδενικών εκπομπών (CO2) λόγω της χρήσης ενέργειας. Ένα τέτοιο κτίριο γίνεται αντιληπτό σαν:

 1. Το κτίριο το οποίο έχει υποκαταστήσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων με ΑΠΕ, και
 2. Όλη η ηλεκτρική ενέργεια του δικτύου που χρησιμοποιεί και παράγεται από ορυκτά καύσιμα αντισταθμίζεται σε ετήσια βάση με ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τον ήλιο (Φωτοβολταική ενέργεια)

Η ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων ούτως ώστε να αυξηθεί η ενεργειακή τους αποδοτικότητα απαιτεί αρκετά κεφάλαια τα οποία σήμερα φαίνεται ότι δεν είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα (εκτός από εκείνα που προέρχονται από τα Ευρωπαικά διαρθρωτικά ταμεία μέσω του ΕΣΠΑ). Η χρημοτοδότηση της ενεργειακής τους αναβάθμισης μπορεί να επιτευχθεί με:

 1. Ιδιωτικά κεφάλαια,
 2. Τραπεζικό δανεισμό,
 3. Επιδοτήσεις των ενεργειακών επενδύσεων οι οποίες μπορεί να προέρχονται και από Ευρωπαικούς πόρους, και
 4. Χρηματοδότηση από τρίτους και συγκεκριμένα από εταιρείες παροχής ενεργειακών υπηρεσιών όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Οι εταιρείες αυτές έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια και την απαιτούμενη τεχνογνωσία για να υλοποιήσουν σύνθετα ενεργειακά έργα.

Η ίδρυση ενεργειακών συνεταιρισμών (ενεργειακών κοινοτήτων) θα δημιουργήσει συνεργατικούς οργανισμούς με επαρκή οικονομική επιφάνεια για να μπορέσουν να υλοποιήσουν ενεργειακά έργα στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας και των ΑΠΕ. Η συμμετοχή των πολιτών σε ενεργειακές κοινότητες/συνεταιρισμούς θα τους προσφέρει πολλά οφέλη όπως:

Α) Οικονομικά, από τη διανομή των ετησίων κερδών που θα επιτυγχάνει ο συνεταιρισμός,

Β) Περιβαλλοντικά, καθώς τα υλοποιούμενα ενεργειακά έργα θα συμβάλλουν στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Το μέλος της ενεργειακής κοινότητας θα συμμετέχει κατά τη διάρκεια της τρίτης βιομηχανικής/τεχνολογικής επανάστασης στη προσπάθεια μετάβασης από την εποχή του άνθρακα και των ορυκτών καυσίμων στην μετά τον άνθρακα εποχή, και

Γ) Προσωπική ικανοποίηση καθώς θα συμβάλλουν στη παραγωγή ενός βασικού αγαθού το οποίο χρησιμοποιούν καθημερινά, όπως η ενέργεια, και δεν θα εξαρτώνται για τη προμήθεια του από μεγάλους και συνήθως απρόσωπους και γραφειοκρατικούς δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς.

Βέβαια σήμερα είναι δικαιολογημένη η επιφύλαξη του καθ ενός για τη συμμετοχή του σε συνεταιριστικά σχήματα/οργανώσεις δεδομένης αφ ενός της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας στη χώρα και αφ ετέρου των πολλών αποτυχιών που είχαν τις τελευταίες δεκαετίες διάφοροι αγροτικοί και αστικοί συνεταιριστικοί οργανισμοί στην Ελλάδα. Η Ελληνική νομοθεσία για τη δημιουργία/λειτουργία των ενεργειακών συνεταιρισμών είναι πρόσφατη και περιλαμβάνει:

Α) Το νόμο 4513/2018 που αφορά τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, και

Β) Την Υπουργική απόφαση (του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας) 15084/382/2019 που αφορά τη πραγματοποίηση εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού από τις ενεργειακές κοινότητες (δηλαδή την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής σε διαφορετικό χώρο από εκεί που είναι εγκατεστημένοι οι (δυνητικά πολλοί) μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας με τους οποίους θα γίνεται ο ενεργειακός συμψηφισμός).

Σύμφωνα με τη νομοθεσία για τη δημιουργία και λειτουργία μιας ενεργειακής κοινότητας στην Ελλάδα απαιτούνται μεταξύ άλλων:

1.Τουλάχιστον η συμμετοχή 5 ιδιωτών εκ των οποίων τουλάχιστον το 50% συν ένα των εταίρων πρέπει να σχετίζονται με το τόπο που βρίσκεται η έδρα του συνεταιρισμού,

 1. Ο μέγιστος αριθμός των μερίδων που μπορεί να κατέχει ένας ιδιώτης εταίρος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του συνόλου,
 2. Τουλάχιστον το 10% των ετήσιων κερδών της ενεργειακής κοινότητας θα πρέπει να αποθεματοποιούνται, και

4.Ανώτατο όριο εγκατεστημένης ισχύος συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ της κοινότητας για τη Κρήτη είναι τα 500 KW.

Μέσω του ΕΣΠΑ 2013-2020 η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την οικονομική στήριξη των επενδύσεων ενεργειακών κοινοτήτων οι οποίες περιλαμβάνουν:

Α) Επιδότηση του κεφαλαίου της επένδυσης η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 45-75% ανάλογα με τη περιφέρεια της χώρας όπου δραστηριοποιείται η κοινότητα,

Β) Το μέγιστο ποσό της ενεργειακής επένδυσης που δύναται να επιδοτηθεί κυμαίνεται σε 250.000-1.000.000 Ευρώ, και

Γ) Η μέγιστη διάρκεια υλοποίησης της επένδυσης ανέρχεται σε 30 μήνες.

Ενεργειακές κοινότητες υπάρχουν σήμερα σχεδόν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Το 2014 είχαν καταγραφεί περίπου 2.400 ενεργειακές κοινότητες στην Ε.Ε. Ενδεικτικά:

1.Στη Γερμανία λειτουργούν σήμερα 869 ενεργειακές κοινότητες με 183.000 μέλη. Αυτές έχουν επενδύσει 2.7 δις Ευρώ σε έργα ΑΠΕ εκ των οποίων τα περισσότερα αφορούν φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.

2.Στην Αγγλία λειτουργούν σήμερα 198 ενεργειακές κοινότητες, και

3.Στη Γαλλία ο συνεταιριστικός οργανισμός ENERCOOP έχει 18.000 μέλη παράγοντας το 2015 120 GWh ηλεκτρικής ενέργειας από εγκαταστάσεις αξιοποίησης της ηλιακής, αιολικής, υδροδυναμικής ενέργειας και της βιομάζας.

Συνεπώς στην σημερινή εποχή της αειφόρου ανάπτυξης, η επιτυχής μέχρι σήμερα Ευρωπαϊκή εμπειρία από τη λειτουργία των ενεργειακών κοινοτήτων/συνεταιρισμών δίδει το έναυσμα στον κάθε πολίτη να συμμετέχει προσωπικά στη μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό σύστημα, διαφορετικό από το υπάρχον που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα και διαταράσσει το κλίμα στο πλανήτη. Το νέο αυτό σύστημα θα βασίζεται σε μη ρυπογόνες ανθρακούχες ενεργειακές πηγές όπου η παραγωγή της ενέργειας θα γίνεται συνεργατικά σε τοπικό επίπεδο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Φίλες και φίλοι δεν μένουμε μόνο στο πόσο απαραίτητη είναι αυτή η κοινότητα. Θεωρούμε ότι η δημιουργική και οραματική εξέλιξη μιας πόλης πρέπει να αποτελέσει τη δημοτική κίνηση της κατ ουσία και έργο τοπικής ανάπτυξης.

Έχουμε υπεύθυνα Ρόλο στα τοπικά δρώμενα μέσω του ελέγχου παρεμβάσεων

 1. Ενεργειακές αναβαθμίσεις κτηρίων
 2. Ενεργειακή αυτάρκεια
 3. Ενεργειακή αγροτική εκμετάλλευση
 4. Δράσεις διαχείρισης των πόρων μέσω της διαχείρισης απορριμμάτων, βιομάζας, ανακύκλωσης.

Στόχος-Σκοπός

Κάλυψη τοπικών αναγκών και όχι κέρδος

Παραγωγή και κατανάλωση φθηνής ενέργειας για τα μέλη του συνεταιρισμού και αργότερα για όλη τη κοινωνία και κυρίως τις ευπαθείς ομάδες και το νοσοκομείο.

Δράσεις αξιοποίησης των πόρων με προαγωγή της κυκλικής οικονομίας, της ενεργειακής αξιοποίησης της βιομάζας, της αντιμετώπισης ρύπανσης υδροφόρων, δημιουργία εναλλακτικών σημείων ύδρευσης χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αξιοποίηση βρόχινου νερού, αφαλάτωση.

Προώθηση εξοικονόμησης ενέργειας σε αγροτικές χρήσεις με συμψηφισμό και εικονικό συμψηφισμό για τα σημεία άρδευσης (γεωτρήσεις κλπ)

Ηλεκτροκίνηση ως μέσο δωρεάν μεταφορών και τρόπο ζωής εντός της πόλης (κέντρο χωρίς αυτοκίνητα).

Ένα κοινωνικό οικοσύστημα αυτοδύναμο και αειφόρο

Οργάνωση της αγροτικής παραγωγής με χρήση νέων τεχνολογιών μείωσης περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων (ορθολογική γεωργία με αισθητήρες υγρασίας, θερμοκρασιών κλπ εντός θερμοκηπίων)

Στόχοι-Ορόσημα:

Δημιουργία ενεργειακής κοινότητας με βάση τους παραπάνω στόχους και ώστε να δημιουργήσουν τις συνθήκες για εγγραφή μελών και συμμετοχές δημοτικών οργανισμών ή εταιριών οτα καθώς και τοπικών συλλόγων

Εξασφάλιση άδειας πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΡΑΕ με στόχο τη δημιουργία οριακών κερδών για συντήρηση της κοινότητας και ενεργειακής στήριξης των κατοίκων

Συνέργειες με φορείς, νομικά πρόσωπα, οργανισμούς κλπ για αδειοδότηση και υλοποίηση εγκαταστάσεων ΑΠΕ  με τελικό στόχο την ισοσταθμισμένη παραγωγή με την κατανάλωση.

Διαχείριση έργων περιβαλλοντικού χαρακτήρα, συμμετοχή σε έργα διαχείρισης πόρων, ύδρευσης, άρδευσης.

Δωρεάν μετακινήσεις για τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών με ηλεκτροκίνητα λεωφορεία και κατασκευή σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Μίσθωση ηλεκτρικών σκούτερ

Οικονομική αυτάρκεια και αυτοτέλεια

Συμμετοχή σε αναπτυξιακά προγράμματα και επιχορηγήσεις

Μακροπρόθεσμη οικονομική αυτάρκεια μέσω δραστηριοτήτων

Συμμετοχή σε δημόσια έργα αναβάθμισης κτηρίων εξοικονόμησης ενέργειας

Ενεργειακή θωράκιση μέσω πρόσβασης σε φθηνή ενέργεια των αδυνάτων ειδικές δράσεις.

Μέτρα στήριξης:

Ένταξη σε αναπτυξιακούς νόμους

Εξαίρεση από διαγωνιστικές διαδικασίες

Ειδικοί ευνοϊκοί όροι για σταθμούς ΑΠΕ

Απαλλαγή από τέλη ηλεκτροπαραγωγής

Προτεραιότητα αδειοδοτήσεων σε ΡΑΕ-ΔΕΔΔΗΕ

Έγκριση και ένταξη σε net metering και virtual net metering

Διεκδίκηση κρατικών χρηματοδοτήσεων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας

Ήρθε η ώρα να πάρουμε το ενεργειακό κεφάλαιο του τόπου μας στα χέρια μας. Δεν απευθυνόμαστε μόνο στους πολίτες, απευθυνόμαστε στους συλλόγους, στα σωματεία, στο δήμο. Δεν είναι κάτι εφήμερο είναι διαρκές, διαχρονικό και προπαντών αειφόρο.