Νέα - Ανακοινώσεις

Τα τελευταία νέα μας

Τοποθέτηση επι της σκοπούμενης απόφασης του ΕΣΔΑΚ 14.10.2020 σχετικά με την έγκριση της μελέτης και των τευχών δημοπράτησης του έργου: «Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Σητείας»

Μετά από πολύ κόπο και 3 ημέρες πριν την συνεδρίαση της ε.ε. του ΕΣΔΑΚ σχετικά με την έγκριση δημοπράτησης του έργου, η αρμόδια αντιδήμαρχος μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες κατάφερε να βρει τη σωστή μελέτη να μας κοινοποιήσει.

Με έκπληξη διαπίστωσα τουλάχιστον από την τεχνική περιγραφή και την έκθεση του ΥΜΕΠΕΡΑΑ ότι το έργο «κουτσουρεύτηκε» στο τελικό του προϋπολογισμό ενώ το δ.σ. το 2012 είχε εγκρίνει κάτι άλλο. Αν παραβλέψουμε το γεγονός ότι η νέα άποψη του δημοτικού συμβουλίου δεν ήταν απαραίτητη, πρόκειται στην ουσία για άλλο έργο. Χαρακτηριστικό όλων αυτών καθώς και της προχειρότητας του σχεδιασμού είναι ότι η μελέτη προβλέπει υπόλειμμα του εργοστασίου για τον ΧΥΤΥ 36% αλλά ο Εθνικός σχεδιασμός σήμερα για τους ΧΥΤΥ προβλέπει υπόλειμμα 30% και για το 2030 10%. Οτιδήποτε ξεφεύγει από αυτό θα επιβαρύνεται με τέλος ταφής.

Είναι από την τεχνική περιγραφή σαφές ότι κανένας δεν περιμένει να δει τα αποτελέσματα του Εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων όπως ψηφίστηκαν πριν ένα μήνα. Εκτός εάν μας πείτε ότι σε 5 χρόνια το εργοστάσιο θα αλλάξει εκ νέου; Σίγουρα όχι! Έτσι λοιπόν το πλεονάζον ποσοστό μοιραία οδηγείται σε καύση διότι οι στόχοι είναι αμείλικτοι. Και αν πάει το 20% της διαφοράς στη καύση γιατί δεν τα στέλνουμε όλα να ξεμπερδεύουμε;

Η νέα μονάδα αυτή έχει και πολλά άλλα μειονεκτήματα. Δεν υιοθετείται χωριστή γραμμή για τα ανακυκλώσιμα υλικά του μπλε κάδου τα οποία θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν μέχρι το  Ηράκλειο με έξοδα των δημοτών χωρίς κανένα κέρδος για τον Δήμο ενώ προβλέπεται γραμμή για ανακυκλώσιμα του κάδου των σύμμεικτων απορριμμάτων.

Επίσης μαζί με το τέλος το ταφής τα έξοδα λειτουργίας θα ξεπεράσουν τα 1,2 εκατομμύρια € ετησίως. Ποιος θα πληρώσει; Γιατί μειώθηκε ο προϋπολογισμός του έργου; Κε Πατεράκη ήσασταν αντιπρόεδρος του ΕΣΔΑΚ δεν σας ενδιέφερε ένα έργο σωστό και λειτουργικό για την πόλη σας;

Κε Ζερβάκη ζητούμε σύμφωνα με την αρμοδιότητά σας ως μέλος της ε.ε του ΕΣΔΑΚ να μας απαντήσετε γιατί κόπηκε ο προϋπολογισμός του έργου; Γιατί δεν προβλέφθηκε μια γραμμή ΚΔΑΥ όπως γίνεται σε όλες τις ΜΕΑ; Π.χ. Αμάρι; Και γιατί επιλέχθηκε η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ μέθοδος κομποστοποίησης αφού μόνο μια εταιρία μπορεί να προσφέρει την εν λόγω τεχνολογία; Εδώ το φάντασμα του διαγωνισμού των led επανέρχεται…

Με εκτίμηση

Νίκος Κουρουπάκης

Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης

Απάντηση Δημάρχου Σητείας κου Ζερβάκη Γιώργου στις 19/08/2020 στην επιστολή του επικεφαλής κου Κουρουπάκη

Ο νέος εθνικός σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων είναι σε διαδικασία διαβούλευσης από 6 έως 21 Αυγούστου 2020.

Η αλήθεια είναι ότι η διαβούλευση για ένα τόσο σημαντικό θέμα στην καρδιά του καλοκαιριού και για τόσο λίγο χρονικό διάστημα δεν δημιουργεί και τις  καλύτερες προϋποθέσεις για ένα σημαντικό διάλογο από παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς. Παρά ταύτα γίνεται προσπάθεια τόσο σε επίπεδο ΚΕΔΕ   όσο και σε επίπεδο ΦοΔΣΑ για παράταση του συγκεκριμένου χρόνου και   δυνατότητα εκτενέστερης διαβούλευσης.

Σε γενικές γραμμές πάντως, το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου χαρακτηρίζεται  από   πολλά θετικά σημεία. Οι στόχοι για ταφή του 10% των απορριμμάτων μέχρι το 2030, η παύση της ανεξέλεγκτης διάθεσής τους, η αποκατάσταση των χωματερών, η αύξηση της ανακύκλωσης και η ξεχωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των υποδομών, δίδουν τις κατευθύνσεις για να μπορέσουμε να συγκλίνουμε με τις Ευρωπαϊκές επιταγές.

Η αύξηση της ενεργειακής αξιοποίησης των υπολειμμάτων με μονάδες   παραγωγής  ενέργειας είναι ένα από  τα  καινούργια θέματα πού εισάγονται με   το παρόν νομοσχέδιο, καθώς και η επέκταση της διευρυμένης ευθύνης των   παραγωγών σε νέες κατηγορίες προϊόντων (έπιπλα, στρώματα, απόβλητα φωτοβολταϊκών και ηλιακών πάρκων).

Προϋπόθεση βέβαια για να υλοποιηθούν όλα αυτά και να επιτευχθούν οι στόχοι της κυκλικής οικονομίας, είναι η προτροπή για δημιουργία λιγότερων αποβλήτων, η ενίσχυση της διαλογής στην πηγή, η προώθηση και επαναχρησιμοποίηση, η δημιουργία μιας εύρυθμης αγοράς δευτερογενών υλικών και η παραγωγή δευτερογενών καυσίμων από τα υπολείμματα ΜΕΑ.

Για να διασφαλιστούν τα παραπάνω υιοθετούνται οι ακόλουθοι τρόποι: Πληρώνω όσο πετάω, η   διευρυμένη ευθύνη των παραγωγών αποβλήτων στην αρχή του “ο ρυπαίνων πληρώνει”,  η  υπεύθυνη διαχείριση των αποβλήτων των τουριστικών ροών και το σπουδαιότερο η συνεχής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση.

Στόχος και προσπάθεια όλων είναι να πείσουμε τους συνδημότες μας ότι όσο σύγχρονα και ολοκληρωμένα να είναι τα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων, η προσπάθεια όλων πρέπει να εστιάζεται στην παραγωγή λιγότερων απορριμμάτων.

Ο σχεδιασμός για τέσσερα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας σε όλη την επικράτεια, δεν αφήνει περιθώρια για σκέψεις μετατροπής του εργοστασίου   που πρόκειται  να κατασκευαστεί στη Σητεία, πρώτον γιατί δεν έχει προβλεφθεί στον αρχικό σχεδιασμό και δεύτερον γιατί η περιοχή δεν έχει πλησίον τις εγκαταστάσεις εκείνες που θα χρησιμοποιήσουν το υπόλειμμα SRF ως υλικό καύσης. Είναι αρκετά θετικό το γεγονός ότι ο σχεδιασμός δίνει την   πρωτοβουλία στους ΦοΔΣΑ να επιλέγουν, σύμφωνα με τον περιφερειακό σχεδιασμό, τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων. Η αναβάθμιση των ΦοΔΣΑ, η  συνεργασία με την περιφέρεια, και η τεχνική τους επάρκεια,  είναι   το   ζητούμενο και δίνει δηλαδή τη δυνατότητα στους δήμους, μιας και οι δήμοι είναι αυτοί που απαρτίζουν τους ΦοΔΣΑ, να δημιουργήσουν τις καλύτερες εκείνες συνθήκες για την εφαρμογή των νέων διατάξεων του Εθνικού σχεδιασμού.

Το ότι δημιουργείται ένα εργοστάσιο στο Δήμο μας λύνει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων για τα επόμενα τουλάχιστον 20 χρόνια, εξοικονομούνται χρήματα και χρόνος με τη χωροθέτηση στην περιοχή μας και   δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία, κάτι το οποίο είναι και το ζητούμενο για τις επόμενες δεκαετίες.

Ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία και τους προβληματισμούς σας και θα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και ενημέρωση.

     Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΕΡΒΑΚΗΣ

ΕΣΔΑ

Επιστολή στις 14/08/2020 προς το Δήμαρχο Σητείας κο Ζερβάκη σχετικά με το νέο Εθνικό Σχεδιασμό για τα απόβλητα

Κύριε  Δήμαρχε,

Στις 7/8/2020 τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ο νέος εθνικός σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων. Σύμφωνα με το περιεχόμενο του στους ΟΤΑ πέφτει πάλι το βάρος για την εφαρμογή των νέων διατάξεων του εθνικού σχεδιασμού.

Με δεδομένο το μικρό χρονικό διάστημα της διαβούλευσης όπως αυτό ορίζεται έως την 21/8/2020, θεωρούμε τουλάχιστον απαραίτητο  να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση του Δημοτικού συμβουλίου :

 • στα σημεία τα οποία φέρουν οι Δήμοι το βάρος ελέγχων διαχείρισης κλπ
 • να αξιολογηθούν και να γίνουν οι σχετικές προτάσεις προς το Υπουργείο
 • οι οικονομικές υποχρεώσεις του δήμου και κατ επέκταση των δημοτών σχετικά με την οικονομική επιβάρυνση των νέων συστημάτων διαχείρισης.

Πράγματι είναι απορίας άξιο εν μέσω Αυγούστου και καλοκαιρινής ραστώνης το υπουργείο να θέτει προς διαβούλευση τόσο σημαντικά ζητήματα. Θεωρούμε απαραίτητη την ενημέρωση του σώματος και να ορίσετε τους τρόπους σύμφωνα με τους οποίους δεν θα καταστούν για άλλη μια φορά οι δήμοι και κατ επέκταση οι δημότες υπόχρεοι αυθαίρετων πρακτικών. Στο νέο εθνικό σχεδιασμό γίνεται ανοιχτή πλέον πρόταση για δημιουργία μονάδων αποτέφρωσης απορριμμάτων. Μάλιστα προβλέπει και μια εξ αυτών στη Κρήτη (το έθεσε και στην παρουσίαση του σχεδιασμού στη Κρήτη ο γ.γ. Κο Γραφάκος).

Με δεδομένο το στοιχείο αυτό καθώς και την διάθεση του υπουργείου να επιβάλει θερμική επεξεργασία των υπολειμμάτων των εργοστασίων απορριμμάτων και έχοντας υπ όψη το προς  κατασκευή εργοστάσιο στη περιοχή μας υπάρχει πιθανότητα να εφαρμοστεί η καύση υπολειμμάτων και σ’ αυτό το εργοστάσιο;

Πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα και ζητάμε ενημέρωση σχετικά με τη θέση την οποία θα πάρει ο Δήμος σχετικά με αυτές τις προτάσεις

 

Με εκτίμηση

 

Νίκος Κουρουπάκης

Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης

Περιφερειακός σχεδιασμος

Οι ενεργειακές κοινότητες και η κοινωνική διαχείριση των ενεργειακών αναγκών της Σητείας

Μια προσπάθεια ζήμωσης χωρίς πολιτικό χρώμα και κατεύθυνση

Τα κτήρια καταναλώνουν σημαντικά ποσά ενέργειας και εκλύουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα ενός αερίου το οποίο συμβάλλει σημαντικά στη κλιματική αλλαγή. Σήμερα τα κτίρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) καταναλώνουν περίπου το 40% της συνολικά καταναλισκόμενης ενέργειας ενώ η υπόλοιπη καταναλώνεται στη βιομηχανία, τη γεωργία και τις μεταφορές.

Τα κτήρια χρησιμοποιούν ενέργεια για το φωτισμό, τη λειτουργία ηλεκτρικών συσκευών, τη παραγωγή θερμού νερού καθώς και για τη θέρμανση και ψύξη των χώρων τους. Δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κτιρίων στη χώρα μας (τα οποία έχουν κατασκευασθεί πριν το 2010) έχουν ελλιπή θερμική μόνωση, η συνολική ενεργειακή κατανάλωση τους είναι αρκετά υψηλή συγκρινόμενη με τις ήπιες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν.

Όπως είναι γνωστό η καύση ορυκτών καυσίμων συμβάλλει στην έκλυση θερμοκηπιακών αερίων στην ατμόσφαιρα και στην επίταση της κλιματικής αλλαγής. Συνεπώς ή άμβλυνση των επιπτώσεων τους σε αυτή λόγω της κατανάλωσης ενέργειας στα κτίρια, επιβάλλει τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και την αντικατάσταση τους με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Οι ΑΠΕ που χρησιμοποιούνται στα κτίρια για τη παραγωγή ηλεκτρισμού, θερμότητας και ψύξης είναι:

Α) Ηλιακή θερμική ενέργεια για τη παραγωγή θερμού νερού (με ηλιακούς θερμοσίφωνες),

Β) Ηλιακή ενέργεια για τη παραγωγή ηλεκτρισμού (με φωτοβολταϊκά πλαίσια),

Γ) Στερεά βιομάζα όπως ξύλο και διάφορα προϊόντα του για τη παραγωγή θερμότητας (με τζάκια και σόμπες),

Δ) Συστήματα τηλεθέρμανσης με τη χρήση καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα (όπως βιομάζας και θερμότητας παραχθείσης από αντλίες θερμότητας),

Ε) Γεωθερμικές αντλίες θερμότητας ή άλλου τύπου αντλίες θερμότητας υψηλής απόδοσης , και

Στ) Συστήματα συμπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρισμού υψηλής απόδοσης με τη χρήση καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα (τα οποία χρησιμοποιούνται μόνο σε μεγάλα κτίρια)

Οι περισσότερες τεχνολογίες ΑΠΕ που χρησιμοποιούνται στα κτίρια σχετίζονται με τη παραγωγή θερμότητας, η κατανάλωση της οποίας στα Ελληνικά κτίρια είναι υψηλή (περίπου τα δύο τρίτα της συνολικά καταναλισκόμενης ενέργειας στις κατοικίες είναι θερμότητα). Λόγω των διαφόρων τεχνολογικών καινοτομιών και βελτιώσεων τα τελευταία χρόνια οι τεχνολογίες των ΑΠΕ που χρησιμοποιούνται σήμερα στα κτίρια είναι πλέον ώριμες, αξιόπιστες και οικονομικές. Για το λόγο αυτό δεν χρειάζεται η επιδότηση τους από τη πολιτεία για την εφαρμογή τους σε διάφορα κτίρια. Η πολιτική της Ε.Ε. όσον αφορά τη χρήση ενέργειας στα κτίρια στοχεύει:

Α) Στην αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας τους,

Β) Στη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και την αύξηση της χρήσης ΑΠΕ, και

Γ) Στη μείωση των εκπομπών τους σε ανθρακούχα αέρια (CO2) για το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Για το λόγο αυτό η Ε.Ε. έχει εκδώσει δύο οδηγίες [τις 2010/31/EU και 2018/844/EU] μέσω των οποίων προωθεί τη κατασκευή νέων κτιρίων καθώς και την ενεργειακή αναβάθμιση των υπαρχόντων ούτως ώστε να έχουν σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση (Nearly Zero Energy Buildings). Σύμφωνα με τις δύο προαναφερθείσες οδηγίες όλα τα νέα δημόσια κτίρια που θα κατασκευάζονται μετά την 31/12/2018 και όλα τα ιδιωτικά κτίρια που θα κατασκευάζονται μετά την 31/12/2020 θα πρέπει να είναι κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Ταυτόχρονα θα πρέπει σταδιακά να αναβαθμίζονται ενεργειακά και τα ήδη υφιστάμενα κτίρια.

Ένας άλλος τύπος κτιρίων τα οποία συμβάλλουν στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής είναι τα κτίρια μηδενικών εκπομπών (CO2) λόγω της χρήσης ενέργειας. Ένα τέτοιο κτίριο γίνεται αντιληπτό σαν:

 1. Το κτίριο το οποίο έχει υποκαταστήσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων με ΑΠΕ, και
 2. Όλη η ηλεκτρική ενέργεια του δικτύου που χρησιμοποιεί και παράγεται από ορυκτά καύσιμα αντισταθμίζεται σε ετήσια βάση με ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τον ήλιο (Φωτοβολταική ενέργεια)

Η ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων ούτως ώστε να αυξηθεί η ενεργειακή τους αποδοτικότητα απαιτεί αρκετά κεφάλαια τα οποία σήμερα φαίνεται ότι δεν είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα (εκτός από εκείνα που προέρχονται από τα Ευρωπαικά διαρθρωτικά ταμεία μέσω του ΕΣΠΑ). Η χρημοτοδότηση της ενεργειακής τους αναβάθμισης μπορεί να επιτευχθεί με:

 1. Ιδιωτικά κεφάλαια,
 2. Τραπεζικό δανεισμό,
 3. Επιδοτήσεις των ενεργειακών επενδύσεων οι οποίες μπορεί να προέρχονται και από Ευρωπαικούς πόρους, και
 4. Χρηματοδότηση από τρίτους και συγκεκριμένα από εταιρείες παροχής ενεργειακών υπηρεσιών όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Οι εταιρείες αυτές έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια και την απαιτούμενη τεχνογνωσία για να υλοποιήσουν σύνθετα ενεργειακά έργα.

Η ίδρυση ενεργειακών συνεταιρισμών (ενεργειακών κοινοτήτων) θα δημιουργήσει συνεργατικούς οργανισμούς με επαρκή οικονομική επιφάνεια για να μπορέσουν να υλοποιήσουν ενεργειακά έργα στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας και των ΑΠΕ. Η συμμετοχή των πολιτών σε ενεργειακές κοινότητες/συνεταιρισμούς θα τους προσφέρει πολλά οφέλη όπως:

Α) Οικονομικά, από τη διανομή των ετησίων κερδών που θα επιτυγχάνει ο συνεταιρισμός,

Β) Περιβαλλοντικά, καθώς τα υλοποιούμενα ενεργειακά έργα θα συμβάλλουν στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Το μέλος της ενεργειακής κοινότητας θα συμμετέχει κατά τη διάρκεια της τρίτης βιομηχανικής/τεχνολογικής επανάστασης στη προσπάθεια μετάβασης από την εποχή του άνθρακα και των ορυκτών καυσίμων στην μετά τον άνθρακα εποχή, και

Γ) Προσωπική ικανοποίηση καθώς θα συμβάλλουν στη παραγωγή ενός βασικού αγαθού το οποίο χρησιμοποιούν καθημερινά, όπως η ενέργεια, και δεν θα εξαρτώνται για τη προμήθεια του από μεγάλους και συνήθως απρόσωπους και γραφειοκρατικούς δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς.

Βέβαια σήμερα είναι δικαιολογημένη η επιφύλαξη του καθ ενός για τη συμμετοχή του σε συνεταιριστικά σχήματα/οργανώσεις δεδομένης αφ ενός της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας στη χώρα και αφ ετέρου των πολλών αποτυχιών που είχαν τις τελευταίες δεκαετίες διάφοροι αγροτικοί και αστικοί συνεταιριστικοί οργανισμοί στην Ελλάδα. Η Ελληνική νομοθεσία για τη δημιουργία/λειτουργία των ενεργειακών συνεταιρισμών είναι πρόσφατη και περιλαμβάνει:

Α) Το νόμο 4513/2018 που αφορά τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, και

Β) Την Υπουργική απόφαση (του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας) 15084/382/2019 που αφορά τη πραγματοποίηση εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού από τις ενεργειακές κοινότητες (δηλαδή την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής σε διαφορετικό χώρο από εκεί που είναι εγκατεστημένοι οι (δυνητικά πολλοί) μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας με τους οποίους θα γίνεται ο ενεργειακός συμψηφισμός).

Σύμφωνα με τη νομοθεσία για τη δημιουργία και λειτουργία μιας ενεργειακής κοινότητας στην Ελλάδα απαιτούνται μεταξύ άλλων:

1.Τουλάχιστον η συμμετοχή 5 ιδιωτών εκ των οποίων τουλάχιστον το 50% συν ένα των εταίρων πρέπει να σχετίζονται με το τόπο που βρίσκεται η έδρα του συνεταιρισμού,

 1. Ο μέγιστος αριθμός των μερίδων που μπορεί να κατέχει ένας ιδιώτης εταίρος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του συνόλου,
 2. Τουλάχιστον το 10% των ετήσιων κερδών της ενεργειακής κοινότητας θα πρέπει να αποθεματοποιούνται, και

4.Ανώτατο όριο εγκατεστημένης ισχύος συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ της κοινότητας για τη Κρήτη είναι τα 500 KW.

Μέσω του ΕΣΠΑ 2013-2020 η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την οικονομική στήριξη των επενδύσεων ενεργειακών κοινοτήτων οι οποίες περιλαμβάνουν:

Α) Επιδότηση του κεφαλαίου της επένδυσης η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 45-75% ανάλογα με τη περιφέρεια της χώρας όπου δραστηριοποιείται η κοινότητα,

Β) Το μέγιστο ποσό της ενεργειακής επένδυσης που δύναται να επιδοτηθεί κυμαίνεται σε 250.000-1.000.000 Ευρώ, και

Γ) Η μέγιστη διάρκεια υλοποίησης της επένδυσης ανέρχεται σε 30 μήνες.

Ενεργειακές κοινότητες υπάρχουν σήμερα σχεδόν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Το 2014 είχαν καταγραφεί περίπου 2.400 ενεργειακές κοινότητες στην Ε.Ε. Ενδεικτικά:

1.Στη Γερμανία λειτουργούν σήμερα 869 ενεργειακές κοινότητες με 183.000 μέλη. Αυτές έχουν επενδύσει 2.7 δις Ευρώ σε έργα ΑΠΕ εκ των οποίων τα περισσότερα αφορούν φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.

2.Στην Αγγλία λειτουργούν σήμερα 198 ενεργειακές κοινότητες, και

3.Στη Γαλλία ο συνεταιριστικός οργανισμός ENERCOOP έχει 18.000 μέλη παράγοντας το 2015 120 GWh ηλεκτρικής ενέργειας από εγκαταστάσεις αξιοποίησης της ηλιακής, αιολικής, υδροδυναμικής ενέργειας και της βιομάζας.

Συνεπώς στην σημερινή εποχή της αειφόρου ανάπτυξης, η επιτυχής μέχρι σήμερα Ευρωπαϊκή εμπειρία από τη λειτουργία των ενεργειακών κοινοτήτων/συνεταιρισμών δίδει το έναυσμα στον κάθε πολίτη να συμμετέχει προσωπικά στη μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό σύστημα, διαφορετικό από το υπάρχον που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα και διαταράσσει το κλίμα στο πλανήτη. Το νέο αυτό σύστημα θα βασίζεται σε μη ρυπογόνες ανθρακούχες ενεργειακές πηγές όπου η παραγωγή της ενέργειας θα γίνεται συνεργατικά σε τοπικό επίπεδο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Φίλες και φίλοι δεν μένουμε μόνο στο πόσο απαραίτητη είναι αυτή η κοινότητα. Θεωρούμε ότι η δημιουργική και οραματική εξέλιξη μιας πόλης πρέπει να αποτελέσει τη δημοτική κίνηση της κατ ουσία και έργο τοπικής ανάπτυξης.

Έχουμε υπεύθυνα Ρόλο στα τοπικά δρώμενα μέσω του ελέγχου παρεμβάσεων

 1. Ενεργειακές αναβαθμίσεις κτηρίων
 2. Ενεργειακή αυτάρκεια
 3. Ενεργειακή αγροτική εκμετάλλευση
 4. Δράσεις διαχείρισης των πόρων μέσω της διαχείρισης απορριμμάτων, βιομάζας, ανακύκλωσης.

Στόχος-Σκοπός

Κάλυψη τοπικών αναγκών και όχι κέρδος

Παραγωγή και κατανάλωση φθηνής ενέργειας για τα μέλη του συνεταιρισμού και αργότερα για όλη τη κοινωνία και κυρίως τις ευπαθείς ομάδες και το νοσοκομείο.

Δράσεις αξιοποίησης των πόρων με προαγωγή της κυκλικής οικονομίας, της ενεργειακής αξιοποίησης της βιομάζας, της αντιμετώπισης ρύπανσης υδροφόρων, δημιουργία εναλλακτικών σημείων ύδρευσης χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αξιοποίηση βρόχινου νερού, αφαλάτωση.

Προώθηση εξοικονόμησης ενέργειας σε αγροτικές χρήσεις με συμψηφισμό και εικονικό συμψηφισμό για τα σημεία άρδευσης (γεωτρήσεις κλπ)

Ηλεκτροκίνηση ως μέσο δωρεάν μεταφορών και τρόπο ζωής εντός της πόλης (κέντρο χωρίς αυτοκίνητα).

Ένα κοινωνικό οικοσύστημα αυτοδύναμο και αειφόρο

Οργάνωση της αγροτικής παραγωγής με χρήση νέων τεχνολογιών μείωσης περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων (ορθολογική γεωργία με αισθητήρες υγρασίας, θερμοκρασιών κλπ εντός θερμοκηπίων)

Στόχοι-Ορόσημα:

Δημιουργία ενεργειακής κοινότητας με βάση τους παραπάνω στόχους και ώστε να δημιουργήσουν τις συνθήκες για εγγραφή μελών και συμμετοχές δημοτικών οργανισμών ή εταιριών οτα καθώς και τοπικών συλλόγων

Εξασφάλιση άδειας πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΡΑΕ με στόχο τη δημιουργία οριακών κερδών για συντήρηση της κοινότητας και ενεργειακής στήριξης των κατοίκων

Συνέργειες με φορείς, νομικά πρόσωπα, οργανισμούς κλπ για αδειοδότηση και υλοποίηση εγκαταστάσεων ΑΠΕ  με τελικό στόχο την ισοσταθμισμένη παραγωγή με την κατανάλωση.

Διαχείριση έργων περιβαλλοντικού χαρακτήρα, συμμετοχή σε έργα διαχείρισης πόρων, ύδρευσης, άρδευσης.

Δωρεάν μετακινήσεις για τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών με ηλεκτροκίνητα λεωφορεία και κατασκευή σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Μίσθωση ηλεκτρικών σκούτερ

Οικονομική αυτάρκεια και αυτοτέλεια

Συμμετοχή σε αναπτυξιακά προγράμματα και επιχορηγήσεις

Μακροπρόθεσμη οικονομική αυτάρκεια μέσω δραστηριοτήτων

Συμμετοχή σε δημόσια έργα αναβάθμισης κτηρίων εξοικονόμησης ενέργειας

Ενεργειακή θωράκιση μέσω πρόσβασης σε φθηνή ενέργεια των αδυνάτων ειδικές δράσεις.

Μέτρα στήριξης:

Ένταξη σε αναπτυξιακούς νόμους

Εξαίρεση από διαγωνιστικές διαδικασίες

Ειδικοί ευνοϊκοί όροι για σταθμούς ΑΠΕ

Απαλλαγή από τέλη ηλεκτροπαραγωγής

Προτεραιότητα αδειοδοτήσεων σε ΡΑΕ-ΔΕΔΔΗΕ

Έγκριση και ένταξη σε net metering και virtual net metering

Διεκδίκηση κρατικών χρηματοδοτήσεων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας

Ήρθε η ώρα να πάρουμε το ενεργειακό κεφάλαιο του τόπου μας στα χέρια μας. Δεν απευθυνόμαστε μόνο στους πολίτες, απευθυνόμαστε στους συλλόγους, στα σωματεία, στο δήμο. Δεν είναι κάτι εφήμερο είναι διαρκές, διαχρονικό και προπαντών αειφόρο.

Υπόμνημα ΣΕΔΗΚ για αποζημιώσεις και ριζική αναδιοργάνωση Δακοκτονίας

Αναλυτικό και εμπεριστατωμένο υπόμνημα για τις αποζημιώσεις καθώς και για τη ριζική αναδιοργάνωση της Δακοκτονίας, κατέθεσε ο ΣΕΔΗΚ στον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη και το οποίο υπογράφει ο Πρόεδρος και δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινακης.

Ολόκληρο το υπόμνημα, έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ
Όπως ήδη γνωρίζετε, οι δραματικές εξελίξεις στον τομέα της ελαιοκομίας της Κρήτης εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας της συλλογικής δακοκτονίας που ήρθαν να προστεθούν στις εξίσου άσχημες εξελίξεις που επικρατούν στον τομέα των τιμών, έχουν προκαλέσει βαθειά απογοήτευση και σοβαρούς προβληματισμούς σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς αλλά και όλες τις εμπλεκόμενες με την ελαιοκομία επιχειρήσεις της Κρήτης .

Συνεδρίαση της Δημοτικής ομάδας του συνδυασμού ΣΗΤΕΙΑ:Επιστροφή στο Μέλλον

Την Πέμπτη 12.12.2019 συναντήθηκαν οι εκλεγμένοι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι της πόλης μετά από πρόσκληση του επικεφαλής Νίκου Κουρουπάκη.

Θέμα συζήτησης ήταν, η αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας της δημοτικής αρχής σε σχέση με τις προτεραιότητες που η παράταξη μας θεωρεί απαραίτητες για την ανάπτυξη της περιοχής  και τη βελτίωση της καθημερινότητας των συνδημοτών μας.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΣΗΤΕΙΑ: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ 5/9/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Πέμπτη 05.09.2019 στις 20:00,  συνεδρίασαν οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι και οι κοινοτικοί σύμβουλοι της πόλης της παράταξης μας, μετά από πρόσκληση του επικεφαλής Νίκου Κουρουπάκη, στο γραφείο της Δημοτικής παράταξης.

Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η διαδικασία ανάδειξης των μελών του προεδρείου και των επιτροπών οικονομικών και ποιότητας ζωής του δημοτικού συμβουλίου. Έγινε αναλυτική παρουσίαση της διαδικασίας, των αρμοδιοτήτων και του τρόπου λειτουργίας των επιτροπών από τον επικεφαλής της παράταξης. Στη συνέχεια έγινε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμβούλων όπου σε άριστο κλίμα συνεργασίας, αποφασίστηκε ομόφωνα ποιά μέλη θα προτείνει η παράταξη για το προεδρείο και τα μέλη των επιτροπών που της αναλογούν.

Επιστολή στο νέο Δήμαρχο κ. Γιώργο Ζερβάκη

Σητεία, 8/8/2019

Αγαπητέ Δήμαρχε, φίλε Γιώργο

Η πόλη μας την 8ετία που πέρασε βίωσε μια πολιτική η οποία ήταν καταστροφική. Χάθηκε περισσότερος χρόνος απ όσο έπρεπε με αποτέλεσμα η Σητεία να είναι ουραγός στην ανάπτυξη. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους εκτός φυσικά της απλής διαχείρισης ήταν ότι ουσιαστικά δεν υπήρχε αντιπολιτευτικός λόγος ο οποίος θα ωθούσε στο να μειώσει την ένταση της «πτώσης».

Οι πολίτες της Σητείας σου έδωσαν την εντολή να αλλάξεις όλα αυτά τα οποία έφεραν σε αυτό το σημείο τον δήμο και σ εμάς την ευθύνη να σταθούμε με ουσιαστικές προτάσεις και εποικοδομητικό έλεγχο στο νέο περιβάλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης.