Νέα - Ανακοινώσεις

Τα τελευταία νέα μας

Οι απαντήσεις μας σε 6 καυτά ερωτήματα

 1) Τι σας ώθησε στην διεκδίκηση του Δήμου Σητείας ?

Από τη μέχρι τώρα ενασχόλησή μου με τα κοινά έχει διαφανεί, νομίζω, η μόνιμη και ακαταλάγιαστη έγνοιά μου για την πρόοδο και την ευημερία του τόπου μας.  Είναι ολοφάνερη τα τελευταία χρόνια η έλλειψη αποτελεσματικού στρατηγικού σχεδιασμού, η έλλειψη οράματος, η έλλειψη διεκδικητικότητας για τα θέματα του Δήμου μας. Είναι υποχρέωσή μας, σε αυτές τις συγκυρίες, να αφουγκραστούμε τους πολίτες και τα «θέλω» τους και να δώσουμε το παρών για τη δημιουργική επανεκκίνηση του Δήμου για να μη χαθεί άλλη ευκαιρία και «να επιστρέψει η Σητεία στο μέλλον που της αξίζει!»

2) Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας αναφορικά με κύριες αρμοδιότητες του Δήμου, όπως αυτές της καθαριότητας και της διαχείρισης του νερού (ύδρευση, άρδευση ) ?

Είναι κοινή διαπίστωση ότι η Σητεία δεν έχει τη στοιχειώδη καθαριότητα. Τα χωριά είναι εντελώς παρατημένα. Η εικόνα της πόλης είναι απογοητευτική και για τους δημότες και για τους επισκέπτες της. Σχεδιάζουμε τη ριζική ανασυγκρότηση για την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου, αξιοποιώντας τη νέα γενιά προγραμμάτων, με στόχο το νοικοκύρεμα και τη βελτίωση της εικόνας της πόλης. Προτεραιότητες είναι η αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων στην πόλη και στα χωριά με επέκταση και σωστή λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α., η ανανέωση του στόλου των απορριμματοφόρων με σύγχρονα και ευέλικτα οχήματα, η εφαρμογή προγραμμάτων Ανακύκλωσης και η αξιοποίηση προγραμμάτων κυκλικής οικονομίας. Δημιουργούμε «πράσινα σημεία» στην πόλη και στα χωριά με στόχο να ελαχιστοποιήσουμε την παραγωγή αποβλήτων και να αποκαταστήσουμε τα προβλήματα καθαριότητας.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού χαράσσουμε ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης πόρων. Προχωράμε στην ολοκλήρωση των μελετών, που ως Δημοτική αρχή είχαμε ετοιμάσει πριν από 9 χρόνια, και μέχρι σήμερα «έχουν παγώσει» και έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες, και αφορούν τις λιμνοδεξαμενές της Ζου, στις Χοχλακιές και στις Λιθίνες. Άμεσα πρέπει να γίνουν Δομές Αποταμίευσης νερού σε όλο το Δήμο για να προλάβουμε το ενδεχόμενο πρόβλημα λειψυδρίας στην περιοχή μας. Κομβικής σημασίας προτεραιότητα για την πόλη είναι η τριτοβάθμια επεξεργασία του Βιολογικού καθαρισμού που μπορεί να εξασφαλίσει μεγάλες ποσότητες αρδευτικού νερού. Τα μεγάλα έργα Βιολογικών Καθαρισμών (Μόχλου, Παλαικάστρου, Μακρύ Γιαλού) είναι επιβεβλημένη ανάγκη να προχωρήσουν για να σταματήσει η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και των πηγών του δήμου μας από τη συνεχιζόμενη ανεξέλεγκτη διάθεση λυμάτων. Για εμάς είναι αυτονόητο ότι πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα και συντονισμένα με τις Τοπικές Κοινότητες στη βελτίωση των αρδευτικών δικτύων και έργων, γιατί από τα απλά, αλλά απολύτως απαραίτητα, κρίνεται η ολοκληρωμένη στόχευση και αποτελεσματικότητα της Δημοτικής Αρχής.

3) Πως προτίθεστε να συμβάλετε στην ανάπτυξη των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Σητείας?  Γιατί να σας ψηφίσει ο κάτοικος του χωριού ?

Στο Αυτοδιοικητικό πεδίο που διαμορφώνει ο «Κλεισθένης» γίνεται επανασύσταση των Κοινοτήτων και καθιερώνεται αποκεντρωμένος τρόπος διαχείρισης των θεμάτων τους. Οι Κοινότητες  έχουν αυξημένες αρμοδιότητες και αυτονομία και θα μπορούν να διαχειρίζονται χρήματα σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Για να διευκολύνουμε το έργο τους θα δημιουργήσουμε ως Υπηρεσία του Δήμου, Γραφείο Κοινοτήτων, υπό την αιγίδα Αρμόδιου Αντιδημάρχου, με σκοπό να καταγράφει κατά Κοινότητα τα προβλήματα και τα αιτήματα που πρέπει να δρομολογηθούν για επίλυση, και να συντονίζει διοικητικά και με την απαιτούμενη τεχνογνωσία και την αξιοποίηση της ψηφιακής μας πολιτικής, όλα τα θέματα των Κοινοτήτων, ώστε να λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους δημότες των Κοινοτήτων και τη Δημοτική Αρχή. Για εμάς τα χωριά του Δήμου μας είναι ζωντανά κύτταρα της οικονομίας, πυρήνες του τοπικού πολιτισμού και της λαϊκής μας παράδοσης που πρέπει να είναι συνδεδεμένα με το αστικό κέντρο. Εγγυόμαστε, ζητώντας την ψήφο του κατοίκου του χωριού, ότι θα διασφαλίσουμε  καλύτερη καθημερινότητα και θα είμαστε δίπλα του και στα μικρά και στα μεγάλα προβλήματα.

4) Δεδομένου ότι  η πόλη της Σητείας δείχνει να ‘’ασφυκτιά‘’, ποιες είναι οι προθέσεις και οι προτάσεις σας σε ό,τι αφορά το κυκλοφοριακό ,αλλά και  την επέκταση του σχεδίου πόλης  ?

Είναι γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα στην κυκλοφορία πεζών και οχημάτων που δυσχεραίνει την καθημερινότητα των δημοτών και των επισκεπτών. Για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος απαιτείται ολοκληρωμένος σχεδιασμός, εμπειρία και αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των μελετών. Θα επικαιροποιήσουμε την κυκλοφοριακή μελέτη στην πόλη της Σητείας, με στόχο τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, για μια πόλη φιλική στον πολίτη. Σχεδιάζουμε την ολοκλήρωση των επεκτάσεων των Σχεδίων Πόλης, για τα οποία ουδεμία εξέλιξη υπήρξε κατά την προηγούμενη 9ετία, καθώς οι μελέτες που είχαν σχεδιασθεί, αναιτιολόγητα δεν υλοποιήθηκαν στο Κολονέλλο, Πετρά, Αγ.Φωτιά, Αγκαθιά. Εξάλλου προκλητική, απαράδεκτη και με τεράστια οικονομική ζημιά για τον τόπο είναι η διακοπή του διαγωνισμού για την ανάθεση  πολεοδομικών μελετών έκτασης 3.279 στρεμμάτων (670 στρέμματα στην παραλία Μόχλου και 242 στρέμματα στον Παπαδιόκαμπο Σκοπής, 91 στρέμματα στην παραλία της Σητείας για τουρισμό – αναψυχή, επέκταση Σχεδίου Οικισμού Σκοπής και Πισκοκεφάλου, 502 στρέμματα για δημιουργία ΒΙΟΠΑ,900 στρέμματα αμιγούς κατοικίας στη Σητεία) τα οποία με αποφάσεις της δικής μας Δημοτικής αρχής είχαν ενταχθεί στο Σχέδιο πόλης και δημοπρατήθηκαν το 2009.

5)Ποιο είναι το όραμα και η στοχοθεσία σας για την τουριστική αλλά και την γενικότερη ανάπτυξη του τόπου ?

Η υστέρηση που παρατηρήθηκε στα μακρόπνοα έργα υποδομής και η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού οδήγησε στην καθήλωση της ανάπτυξης και στο έλλειμμα υποδομών και επενδύσεων για τον Τουρισμό και αποτυπώνεται στα εξής:

–  Προκλητική εξαίρεση του Δήμου μας από το σχεδιασμό του νέου ΒΟΑΚ και ολιγωρία για το σχεδιασμό του ΝΟΑΚ.

– Απαξίωση του βασικότερου αναπτυξιακού έργου της πόλης μας, του Αεροδρομίου «Βιτσέντζος Κορνάρος».

– Χωρίς αποτέλεσμα η αδρή αμοιβή που εδόθη στον Σύμβουλο Κρουαζιέρας και συστηματική και συνεχή κρουαζιέρα δεν είδαμε στο λιμάνι της Σητείας.

Αναπτύσσουμε ένα συνολικό σχέδιο δράσης για την Ανάπτυξη και την επιστροφή στο Μέλλον, στο οποίο ο Τουρισμός παίζει καθοριστικό ρόλο. Στη νέα Πολιτική Τουρισμού, ο Τουρισμός είναι μοχλός αναβάθμισης όλου του Δήμου, γιατί είναι ο κλάδος που δημιουργεί προστιθέμενη αξία και για τους άλλους τομείς της οικονομίας. Θεωρούμε απαραίτητη τη διασύνδεση του Τουρισμού με τις υποδομές, με τα τοπικά προϊόντα, τους φορείς πολιτισμού και τα Μουσεία στην πόλη και  τα χωριά του Δήμου. Δημιουργούμε για τον σκοπό αυτό έναν νέο φορέα Σύνδεσης και προβολής προγραμμάτων μεταξύ Τουριστικού, Αγροτικού και Πολιτιστικού τομέα. Στοχεύουμε στο σύγχρονο πολυθεματικό Τουριστικό μοντέλο με σεβασμό στο περιβάλλον, στην καλαισθησία, στην αυθεντικότητα της Στειακής κουλτούρας και φιλοξενίας. Με σοβαρές και μελετημένες προτάσεις από ειδικούς και σε συνεργασία με τους επαγγελματικούς φορείς αξιοποιούμε τα μοναδικά χαρακτηριστικά του γεωφυσικού τοπίου και το διεθνώς αναγνωρισμένο Γεωπάρκο και στοχεύουμε στην εξωστρέφεια, αποφεύγοντας τις  αποσπασματικές, χωρίς όραμα ενέργειες που έγιναν, τα προηγούμενα χρόνια, άστοχα στο κυνήγι των εντυπώσεων.

Δημιουργούμε Γραφείο Τουρισμού με στόχο να αντικαταστήσει την ανενεργή και αναποτελεσματική Επιτροπή Τουρισμού(συνεδρίασε 2 φορές σε 5 χρόνια) που θα λειτουργεί με ανοιχτές διαδικασίες, θα επεξεργάζεται τεκμηριωμένες προτάσεις και θα ενημερώνει τα Ψηφιακά Κέντρα Τουριστικής Πληροφόρησης για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επισκέπτη και την προβολή του Δήμου.

6)Πείτε μας το λόγο για τον οποίο να σας επιλέξει ο αναποφάσιστος ψηφοφόρος.

Να σκεφτεί σε ποια Σητεία θέλει να ζήσει ο ίδιος και τα παιδιά του τα αμέσως επόμενα χρόνια. Ποια Σητεία θέλει να ακούει στα ΜΜΕ; Ποια πόλη ανάμεσα στις άλλες πόλεις της Κρήτης οραματίζεται να είναι η Σητεία;  Να σκεφτεί αν θέλει υποσχέσεις ή έργο. Να σκεφτεί όχι μόνο το ατομικό αλλά και το συλλογικό συμφέρον.

Να σκεφτεί ποια προσόντα απαιτείται να έχει ο επιτυχημένος Δήμαρχος. Να σκεφτεί πόσο κρίσιμα, τη δεδομένη στιγμή, είναι τα χαρακτηριστικά του ντρέτου, του διεκδικητικού, του συνεπή, του οραματικού, του αποτελεσματικού ηγέτη.

Να αποφασίσει αν θέλει κάποιον που έδωσε μάχες για να μπει ο Δήμος σε αναπτυξιακή τροχιά ή αν παρασύρεται από μια βολική, χωρίς ρήξεις, δήθεν «καινούρια», «πολιτικάντικη» και επικίνδυνη για τον τόπο στάση.

Εμείς οραματιζόμαστε, συνεργαζόμαστε, προγραμματίζουμε, διεκδικούμε και πραγματοποιούμε τα αυτονόητα για τις υποδομές και την ανάπτυξη του τόπου, όπως θα έπρεπε να είχαν γίνει και δεν έγιναν. Λέμε καθαρές κουβέντες και προχωρούμε σε έργα και αυτό είναι κάτι που έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε και θέλουμε να το κάνουμε, για το συμφέρον των πολλών και όχι των λίγων.

Νίκος Κουρουπάκης

Υποψήφιος Δήμαρχος Σητείας