Νέα - Ανακοινώσεις

Τα τελευταία νέα μας

Επιστολή στις 14/08/2020 προς το Δήμαρχο Σητείας κο Ζερβάκη σχετικά με το νέο Εθνικό Σχεδιασμό για τα απόβλητα

Κύριε  Δήμαρχε,

Στις 7/8/2020 τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ο νέος εθνικός σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων. Σύμφωνα με το περιεχόμενο του στους ΟΤΑ πέφτει πάλι το βάρος για την εφαρμογή των νέων διατάξεων του εθνικού σχεδιασμού.

Με δεδομένο το μικρό χρονικό διάστημα της διαβούλευσης όπως αυτό ορίζεται έως την 21/8/2020, θεωρούμε τουλάχιστον απαραίτητο  να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση του Δημοτικού συμβουλίου :

  • στα σημεία τα οποία φέρουν οι Δήμοι το βάρος ελέγχων διαχείρισης κλπ
  • να αξιολογηθούν και να γίνουν οι σχετικές προτάσεις προς το Υπουργείο
  • οι οικονομικές υποχρεώσεις του δήμου και κατ επέκταση των δημοτών σχετικά με την οικονομική επιβάρυνση των νέων συστημάτων διαχείρισης.

Πράγματι είναι απορίας άξιο εν μέσω Αυγούστου και καλοκαιρινής ραστώνης το υπουργείο να θέτει προς διαβούλευση τόσο σημαντικά ζητήματα. Θεωρούμε απαραίτητη την ενημέρωση του σώματος και να ορίσετε τους τρόπους σύμφωνα με τους οποίους δεν θα καταστούν για άλλη μια φορά οι δήμοι και κατ επέκταση οι δημότες υπόχρεοι αυθαίρετων πρακτικών. Στο νέο εθνικό σχεδιασμό γίνεται ανοιχτή πλέον πρόταση για δημιουργία μονάδων αποτέφρωσης απορριμμάτων. Μάλιστα προβλέπει και μια εξ αυτών στη Κρήτη (το έθεσε και στην παρουσίαση του σχεδιασμού στη Κρήτη ο γ.γ. Κο Γραφάκος).

Με δεδομένο το στοιχείο αυτό καθώς και την διάθεση του υπουργείου να επιβάλει θερμική επεξεργασία των υπολειμμάτων των εργοστασίων απορριμμάτων και έχοντας υπ όψη το προς  κατασκευή εργοστάσιο στη περιοχή μας υπάρχει πιθανότητα να εφαρμοστεί η καύση υπολειμμάτων και σ’ αυτό το εργοστάσιο;

Πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα και ζητάμε ενημέρωση σχετικά με τη θέση την οποία θα πάρει ο Δήμος σχετικά με αυτές τις προτάσεις

 

Με εκτίμηση

 

Νίκος Κουρουπάκης

Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης

Περιφερειακός σχεδιασμος